Задача за втори клас: Махала отива на митинг. Колко кебапчета са получили?

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 16:30 73412 28

Задачи по математика, които "стимулират" ученика с теми за махали на митинг с кебапчета, дупки по пътищата и стихчета за "глупачета" станаха повод за гневно отворено писмо към министъра на образованието проф. Тодор Танев, публикувано във Фейсбук от Стела Николова.

Съобщението на Николова е придружено и от снимки на абсурдните задачи.

Ето и пълния текст на отвореното писмо, адресирано до образователния министър:

Уважаеми, проф.Танев,

Онези от нас, които са завършили по времето на социализма, знаем, а някои след това са чували, че българинът през вековете, най-много е държал на образованието.

Независимо какво им е струвало, българите са пращали децата си на училище!

Жалко е, че макар и в един отречен от историята и човечеството строй, какъвто бе социализма, ние получихме по-добро образование, каквото днес, не получават нашите деца, макар да разполагат с всякакви нови технологии.
Това е, вероятно единственото добро нещо, от времето на соца.

На нас, децата на социализма, не ни се е налагало да ходим на уроци, за да можем да си вземем матурата, нито пък да сме така отчайващо неграмотни, та да не можем да си напишем трите имена правилно, за което сега ректорите на университети се оплакват, когато говорят за настоящите кандидат-студенти.

Деградацията на образованието започна главоломно, когато българското училище стана търговско дружество, броящо учениците , като глава добитък, за които получава бюджет.

"Парите следват ученика", уби всякакъв стимул у българските учители, да се държат строго, да имат авторитет и уважението на учениците.

В мутренските времена, учителската заплата, бе по-ниска от телефона, който ползва отрочето на мутрата, българския учител загуби напълно самочувствието си.

Досмачкаха го правата на учениците, както и правилата в образованието, които го превърнаха в робот-изпълнител, без капка творчество и право на мнение по учебния материал и програма.

Наскоро разбрахме от публикации в пресата, че колективи от НПО-та, които пишат българските учебници, са съставени от бивши агенти и сътрудници на ДС.

Г-н Танев, това е абсолютно недопустимо!

Слуховете за отпадане на "Балканджи Йово", както и "Опълченците на Шипка", се надявам да са силно преувеличени.

Неизучаването на турското робство/няма да съм политически коректна/, както и мракобесните времена на социализма, изкривяват историята и съзнанието на нашите деца.

Българските мюсюлмани, може да не се чувстват комфортно , когато техните деца, трябва да научат "Опълченците на Шипка", но това е само под влияние на една политическа сила, която им втълпява, че те са първо нещо друго, а не български граждани.

Реформата, която се извършва сега, категорично трябва да пресече порочната практика с частните уроци, която не само че е предпоставка за корупция и незаконни доходи, а и убива детството и губи времето на децата ни, които са принудени вечер да наваксват знанията, които е трябвало да получат в училище през деня, а там те просто са си загубили времето.

И не на последно място, г-н Танев!

Българският учител не може да работи за 580 или 640 лв, а министерската секретарка за 1280.

Ако секретарката получава толкова, то заплатата на учителя, трябва да бъде 2640 лв.

Не е добър вариантът, в които се финансират частните училища с държавни средства, както и порочната практика да се плаща на калпак, а не на резултат.

Българските учители, трябва да имат повече права от учениците си.

Някой трябва да защити достойнството на достойните и да изгони търговците от храма!

Решенията на задачите може да видите в Наука.OFFNews.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.01 2016 в 17:02

Профанация е. Грозно е !

04.12 2015 в 23:31

Нещо подобно вчера срещнах в учебник по математика за 6 клас в Латвия
1. Папагалът еди-кой си знае 750 псувни, 40% на френски, 30% на немски, останалите на английски. Колко псувни ( като бройка) знае на английски?
2. Призрак всяка нощ ходи до селото, става в полунощ, върви с тежки крачки със скорост 4 км/ч, пристига, чака 2 часа под прозорците и се връща на гробището, в 6 сутринта си е легнал. Колко е разстоянието от селото до гробището?
и шампионът:
3. Динозавърът ... изяжда на закуска 2т трева, на обяд 6, и сам става вечеря на тиранозавъра. След като похапнал, тиранозавърът тежи 14т, колко тежи тревопасният?

04.12 2015 в 23:31

Нещо подобно вчера срещнах в учебник по математика за 6 клас в Латвия
1. Папагалът еди-кой си знае 750 псувни, 40% на френски, 30% на немски, останалите на английски. Колко псувни ( като бройка) знае на английски?
2. Призрак всяка нощ ходи до селото, става в полунощ, върви с тежки крачки със скорост 4 км/ч, пристига, чака 2 часа под прозорците и се връща на гробището, в 6 сутринта си е легнал. Колко е разстоянието от селото до гробището?
и шампионът:
3. Динозавърът ... изяжда на закуска 2т трева, на обяд 6, и сам става вечеря на тиранозавъра. След като похапнал, тиранозавърът тежи 14т, колко тежи тревопасният?

03.12 2015 в 14:53

Аз също смятам, ме е добра идея задачите да имат нематематическо съдържание, за да се види ползата от математиката в ежедневието, но това тук си е чиста пропаганда. Имаше един коментар, който пише, че трябва да се образоват децата в чалга- културата и т.н. - предполагам, че това е сърказъм. Все пак, образованието трябва да цели най- доброто е за децата, а не да е политически угодно!

03.12 2015 в 09:26

Протресена съм от задачите...но най-вече от коментарите...къде отидохме и до къде ще стигнем...Срам и позор..Какво съвремие...тук става дума за това как искат и ето ,че го правят...да ни виждат прости,неуки и невежи...като господата коментирали в защита....нямам думи...

03.12 2015 в 09:11

Задачите са формулирани грешно - в първата, за митинга, знамената и кебапчетата, въпросът трябва да е не "колко кебапчета са получили в махалата", а "какви пари е зел бат Сали?".
Във втората за дупките, не "колко коли са уцелили и двете", а "Лили алчната с колко ще вдигне винетката през 2017?".

02.12 2015 в 21:58

Коментиращите един въпрос? Вие добре ли сте с мозъците?

02.12 2015 в 21:16

Мега е зле тази бясна пача. Задачите са добри. Доста по-добри от тези, с които ние сме израстнали. Днешното задръстено хлапе, което не може да му задържиш вниманието за 30 секунди трябва някак да бъде образовано и задача, в която има някаква малка история е добър начин според мен.

Пък и другото е, че му се показва да вижда математически връзки в нематематически ситуации - като кебапчета и митинги. Не ме интересува как ще го възприеме един второкласник. Всеки е бил такъв и ние се биехме. И беше чудесно. Липсва им насилие в детството на днешните деца. Трябва им повече ми е идеята. Ако има телефон, как ще възприеме една банална история за митинги и дупки не е притеснение.

02.12 2015 в 16:19

Ки оплъченци, ки пишки, ки баклавчий?! Тия неща баце, са остарела раута. Требе се даржим към съвремието. Са, требе да вкарам малко поп-фолк културъ да се изучава и други такива убави неща. Другото е бошлаф. За чии им е да учат внапример кои е бил Графи Гнатиев и разни други?! Техното време отминало...

02.12 2015 в 13:58

Панта, все се надявам животът ни да не е само веене на знамена и ядене на кебабчета. Оценявам находчивостта и чувството за хумор, но дали един второкласник ще го разбере така? Мисля, че има доста по-добри примери в живота за трениране на логическо мислене.
А иначе учителят дал тези задачи е много добър.