Вечер на добродетелите набра 177 195 лв. за Комплекс за ранно детско развитие

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2016 в 10:14 3394 0

177 195 лв. набра най-голямото за годината благотворително събитие на фондация „За нашите деца“ Вечер на добродетелите 2016.

Събраната сума ще бъде инвестирана за създаването на съвременен Комплекс за ранно детско развитие на мястото на Дома за медико-социални грижи „Св. София” в столицата. Комплексът ще предоставя социални и здравни услуги на деца и семейства, така че те да останат заедно.

Каузата за изграждането на Комплекс за ранно детско развитие беше подкрепена от над 400 гости, които присъстваха на тазгодишната Вечер на добродетелите. Сред тях бяха патронът на вечерта Велина Тодорова, посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс, зам.-министрите на труда и социалната политика Деница Сачева и на здравеопазването Ваньо Шарков, посланиците на Кипър, Бразилия, Азербайджан и Египет, дипломати, представители на държавната и местна власти, на социално отговорния бизнес, на неправителствения сектор и на културните среди, партньори и дарители на фондацията. 

„Днес сме на крачка от закриването на дома. Макар и бавно, стигаме до промяната, но посоката е една и връщане назад няма. Предстои голямата промяна – да вдъхнем изцяло нов живот и нов смисъл на сградата, да дадем нова посока на хората и то такава, която да поставя децата в центъра. Нека инвестираме в интензивна подкрепа на семейната грижа за децата, а не в административни аргументи те да чакат своето бъдеще в поредния дом“, заяви изпълнителният директор на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова.

Патронът на Вечер на добродетелите Велина Тодорова, която е и първият български представител в Комитета по правата на детето към ООН, призова "седмото издание на благотворителното събитие да спомогне за затварянето на един социален дом и за преобразяването му в пристан на надежда, толерантност и подкрепа за стотици деца и семейства в риск в София".

Тодорова допълни, че комплексът за ранно детско развитие ще помогне на 400 деца и семейства годишно да получат шанс да останат заедно. 

„За мен е чест да подкрепя каузата на Вечер на добродетелите, защото тя е близка до мен. Защитата на правата на децата се нуждае от защитници с дългосрочна визия, каквато е фондация „За нашите деца“. Убедена съм, че заедно ще променим съдбата на много деца, които не са имали най-добрия старт в живота“, коментира британският посланик в България Ема Хопкинс. 

В арт програмата на Вечерта на добродетелите участваха световноизвестни български артисти, сред които Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев, малката джаз певица Теа и децата от Училище за певци D-Stars, илюзионистите от Quick Hands Project, малките гайдари от Смолян, Калин Вельов, Валя Балканска.

Гостите наддаваха на благотворителен търг, на който бяха разиграни над 40 уникални предмета и вълнуващи преживявания, предоставени безвъзмездно от партньори на фондацията, които подкрепят каузата за изграждане на Комплекса за ранно детско развитие.

Най-много средства бяха дарени за икона на Исус Христос, изографисана от Красимир Савов. Тя беше продадена за 15 500 лв.

Ако някой иска да подкрепи най-малките деца в риск и изграждането на Комплекс за ранно детско развитие, може да направи това с дарение по банкова сметка: BG32RZBB91551060533767, Райфайзен банк АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови