Украински бежанци: Моля, оставете ни в Балчик! Тук сме като едно семейство

Хотелиерите в морския курорт също искат бежанците да останат

OFFNews 10 май 2022 в 16:03 11203 2

Украински бежанци откриха в Балчик втори дом и повечето не искат отново да тръгват на път, съобщава БТА в репортаж от курорта. Десетина хотела в морския град още от първите дни на войната дават подслон на бедстващи хора, които в края на май трябва да поемат към държавни бази за почивка в други региони на страната.

Много е сложно тепърва отново да се местим, разказа пред журналисти Людмила Димченко от град Николаев, която пребивава с 90-годишната си майка в инвалидна количка в хотел "Наслада".

"Майка ми помни Отечествената война и никога не е допускала, че всичко отново ще се повтори. Тя страда от сърце, краката й са в рани. Когато дойдохме в Балчик, се задъхваше и извикахме лекар от Бърза помощ. Надявам се тук да я диспансеризират и да й помогнат", добавя Людмила.

По думите й, в хотела са пригодили за възрастната й майка даже по-нисък креват и са направили всичко възможно да ги облекчат.

"Молим ви, ако от вас зависи, оставете ни тук! Тук сме като едно семейство", обърна се емоционално към журналистите Даша Делиергиева - шеф-готвач от Одеса.

Жената признава, че все още се страхува да погледне към небето, когато чува шума на самолети, макар да си дава сметка, че са граждански. Тук ни харесва, свикнахме, никой не ни обижда, добавя бежанката и проявява жив интерес, че туристическият бранш търси за лятото готвачи.

"Морално сме убити", признава Олена Ямполиска от град Северодонецк, която е доброволец от Украинския Червен кръст. Аз вече не плача, започнах да се усмихвам, от три-четири дни спя спокойно, казва жената и заявява, че иска да остане в Балчик.

Най-малкият бежанец в хотела - Герман, на 12 май ще отпразнува първи рожден ден. Неговата майка - Маша Пученцова, с диплома по английска филология, смята, че може да започне работа, ако момченцето бъде настанено в детска ясла. Семейството е пристигнало в Балчик с евакуационен автобус на 17 март. Радвам се, че сме край морето, климатът е подходящ за детето, казва жителката на Одеса.

И хотелиерите в Балчик искат бежанците да останат в морския град.

"Настояваме програмата за ползване на хуманитарна помощ от хората, бягащи от войната и търсещи временна закрила в България, да бъде удължена с още няколко месеца", заяви на пресконференция Олег Костадинов, управител на хотел "Наслада", който е дом на 300 бежанци.

По думите му, в общинския град пребивават близо 1500 украинци, а в близкото село Кранево - между 2000 и 3000 бежанци. Костадинов пояснява, че стотина деца в "Наслада" вече имат лични лекари, а повече от двайсет са записани в спортни клубове. Хората започнаха да се интегрират, но им трябва още време, готови са да започнат работа в сладкарски цехове, оранжерии, в хотели и ресторанти, изброява управителят.

"Ако започне превозването на настанените вече в хотели бежанци към държавни бази, хората няма да могат да получат еднократната си финансова помощ, която е по адресна регистрация", смята Станислав Димитров, управител на хотел "Кристъл парк" в Кранево, отворил врати за 170 украинци.

Той коментира, че хотелиерите не са били готови за бежанската вълна, но са успели сами да се организират и системата вече работи. Според Пламен Козарев, управител на хотел "Лотос" в Балчик, към държавните бази от началото на юни трябва да бъдат насочени бежанците, които тепърва ще пресекат границата и ще дойдат "по-голи и по-боси, без никакъв багаж".

В нашия град сме напреднали със записаните деца в детските градини, с имунизационния им календар, с оформлението на документите за постъпване в училище, с кандидатстването на родителите за работа. Голяма част от украинските граждани желаят да останат в Балчик, да работят, да се интегрират и да не са в тежест на държавата, но тези процеси изискват време. Пренастаняването на бежанците в други населени места в страната за броени дни ще бъде стрес за майките с деца и може да предизвика конфликти, заявяват хотелиерите в становище до министъра на туризма Христо Проданов, до председателя на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров и председателя на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Според браншовиците срокът на програмата за подкрепа трябва да бъде удължен и след 31 май, като се даде възможност на хотелите да преценят могат ли да оставят бежанците и да заявят с какъв капацитет разполагат и докога.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

3

AAA

11.05 2022 в 06:46

Путин в Хага !!!!