Турското посолство разочаровано, че думите на посланика са изопачени

OFFNews 11 май 2019 в 20:23 6812 0

Снимка БГНЕС

Посланик Хасан Улусой

Посолството на Турция у нас е разочаровано, че думите на посланик Хасан Улусой за изучаването на турския език са били изопачени.

Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на дипломатическата мисия.

"В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование. По-долу е приложен текстът на изказването на посланик д-р Хасан Улусой на турски език, неофициалния му превод на български език, както и видео клип на изказването му", пишат от мисията.

"Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България. Приемаме със задоволство подкрепата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и на съответните членове на правителството и институции, както в много други сфери, така и за развитието и на икономическите ни отношения в полза на двете страна, допълват оттам. - Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция. В своето изказване посланик д-р Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество."

Изказване на посланик д-р Хасан Улусой при откриването на новите инвестиции на Теклас България (цитираме публикуваната от Посолството на Турция в България реч в техен превод на български, а по-надолу - и в превод на журналиста на Офнюз Вилдан Байрямова):

За мен е голямо удоволствие да бъда сред вас на откриването на новите инвестиции на дружество Теклас България в Кърджали.

През 2006 г. Теклас, която е водеща компания в своя сектор в Турция, реализира в България първата си инвестиция в чужбина. Отчитаме със задоволство, че през изминалите 13 години компанията направи много важни инвестиции в България. Днес, към тях се добавя още една, за което ги поздравяваме и адмирираме.

Като посланик на Република Турция, увеличаването на турските инвестиции в съседна, приятелска и съюзническа България, за нас е изключително радващо.

Благодарим на министър-председателя г-н Бойко Борисов и неговото правителство за оказаната подкрепа за развитието на икономическите отношения, които са от обща полза за двете страни. В България развиват дейност над 3 хил. български фирми с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара. Една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната също е турска. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат много повече.

Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни.

Със своята икономическа дейност Теклас също допринася за това. Радвам се да видя, че компанията не само развива икономическа дейност, а и подкрепя проекти за социална отговорност в сферите на инвестициите. Днес също тук се създава заетост за хиляди български граждани. Всичко това оказва подкрепа на икономическите ни отношения със съседна България. Специално бих искал да благодаря на министър-председателя за подкрепата за все по-големия напредък на икономическите ни отношения и приятелство.

Накрая, бих искал да изкажа и едно общо желание на турските фирми, които инвестират в България. Както ви е известно, когато турските фирми инвестират тук, те искат да наемат български граждани, които освен български владеят и турски език. В тази връзка, смятам, че колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока.

С тези мисли, още веднъж поздравявам Теклас България за значимата им дейност и използвам случая да честитя свещения месец Рамазан на нашите сънародници, които са примерни български граждани.

Ето как звучи същия пасаж в рпевод на журналиста на OFFNews Вилдан Байрямова, която също бе на събитието. Цитатът е от репортажа ѝ по-рано днес:

„Пожеланието ми е, защото това ще стимулира турските инвеститори и бизнесмени, които искат да реализират проектите си и да създадат работни места, така и българските граждани, които знаят добър устен и писмен турски език. Това ще насърчи още повече инвестиции от Турция“, заяви дипломатът.

И продължи: „Разчитаме на българските власти за още по-ефективно изучаване на турски език в училищата за българските граждани и най-вече за сънародниците ни тук. Ние сме готови да съдействаме в тази посока“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови