Трето изследване потвърди - ядем по-лошо качество моцарела и шоколад, отколкото в Западна Европа

OFFNews Последна промяна на 23 април 2018 в 11:55 10883 3

Снимка pixabay

Трето изследване, проведено от министерство на земеделието и Българската агенция за безопасност на храните, потвърди тезата, че у нас и Източна Европа ядем в пъти по-ниско качество храни от Западна Европа. В някои от случаите не става въпрос само за по-ниско качество, а и за по-висока цена.

Новата проверка на идентични продукти на нашия и западноевропейския пазар показа над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас. Изследването представи в ефира на bTV земеделският министър Румен Порожанов.

В изследването са включени 53 хранителни продукта от 11 групи храни, направени са 106 проби между 21 февруари и 20 април. Сравнявани са продукти, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Чехия е една от страните, които също се оплакват от различни стандарти, но изследването установява, че имаме по-лоши храни и от чешките, каза министърът.

При 40 продукта има идентична информация на етикетите, но при 13, или 25%, има различия в състава и хранителната стойност.

Това са мляко за малки деца, моцарела. При безалкохолни напитки със съдържание на портокал на една и съща фирма например, най-ниско е съдържанието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, докато в Италия е 12%. В половината държави напитката се прави със захар, а в другите, вкл. у нас – със заместител. Има и разлика в газираността.

Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите продукти, зеленчуковия бульон.

Вкусови разлики има при пет продукта – моцарела, безалкохолни, шоколад.

Физикохимични разлики има само при един продукт – адаптирано мляко за малки деца. У нас то е с по-високо съдържание на растителни мазнини, но с по-ниско съдържание на макроелементи и витамини.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, показва още проверката, каза Порожанов, като уточни, че говори за нетни цени, абстрахирайки се от ДДС.

Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, отколкото в България.

Резултатите от това изследване процентово са аналогични на данните от предишното, посочи министърът.

„Дебатът за еднаквото качество на продуктите, за еднаквото качество на потребителя, който трябва да бъде един на европейския пазар, е тема, поставена няколко пъти на Съвета на министрите и многократно всички страни членки от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация“, каза министърът.

Причината различния състав е популярен – базира се на различни изследвания за вкусовите нагласи на съответния пазар. Темата за цените е по-деликатна. За конкретните изброени продукти цените се образуват от съответните вериги магазини. „Защо са го ценообразувли по този начин трябва да е тема на отделен разговор с тях“, каза Порожанов.

Той отбеляза, че еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова първоначално не е приела проблема като доста сериозен, но вече е променила позицията си. Има предложени промени в три директиви, свързани с потребителите, и от днес започват работните срещи в Брюксел, отчете министърът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8392

3

мгергов

23.04 2018 в 15:16

Не мисля, че е било необходимо изследване, но нищо ;)

8500

1

ballomed

23.04 2018 в 12:09

О чудо! Италианската паста е по-евтина в Италия, ами и българското кисело мляко е по-евтино в България. А ако цената не е обоснована, значи са открили страшна бизнес ниша - отиваш до Италия, пълниш багажника/контейнера с паста, продаваш я тук на по-добра цена и правиш пачки! А за да се направи по-точно сравнение на цени, не е зле да се прави сравнението на цената без ДДС, щото между 7% и 20% има разлика.