Брюксел слага край на двойния стандарт при храните с нова регулация

OFFNews 12 април 2018 в 10:14 3849 4

Снимка Pixabay

Европейските власти искат двойният стандарт при храните в Източна и Западна Европа да бъде забранен със закон и компаниите да бъдат задължени да продават продукти с еднакво качество навсякъде в ЕС.

Европейска директива, която ще регулира това, беше представена в Европарламента в сряда, пише британският "Гардиън".

Компании като "Кока-Кола", "Пепси", за бебешките храни "HiPP", "Lidl" и други отричат обвиненията, че продават различно качество храни на източноевропейците.

"Persil" и "Ariel" също бяха обвинени, че продават по-нискокачествени препарати в Източна Европа, но и те отричат.

Експеримент на родната агенция по безопасност на храните обаче доказа, че ядем месо с повече вода и пием сок с по-малко плодове.

В началото на март еврокомисарят по здравеопазването и храните Витянис Андрюкайтис заяви, че няма двоен стандарт, а "политическа битка".

Следващият месец Европейската комисия ще представи на страните-членки на ЕС методика, с която да тества мултинационалните марки и техните продукти.

Вера Юрова, високопоставен правен член на ЕК, отговаряща за потребителските права в Съюза, смята, че заради подготвяната регулация компаниите са "изнервени" и че по нейно мнение ще има голям отпор.

Хранителната индустрия от години твърди, че разликата в уж еднаквите продукти е заради това, че компаниите искат да удовлетворят културните предпочитания в кулинарията на страните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews