Тефтерчето на Златанов изниква сред незаконен добив на камъни до Сатовча

OFFNews 19 юни 2015 в 09:46 10468 6

Снимка бТВ

В Община Сатовча само две фирми имат договори с държавата за добив на камъни, без концесия обаче работят много. Така е според националния концесионен регистър. На всеки завой се продават камъни, бизнесът процъфтява без фактури и срещу законите, разказват местни хора пред бТВ. 

Според местните незаконният добив се случва с благословията на Общината. Бизнесът върви за сметка на природата и на държавата.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов е от ДПС. По закон той трябва да контролира опазването на подземните богатства. Мименов твърди, че семейството на фърговския кмет, също от ДПС, има разрешение да проучва за скалнооблицовъчни материали.

Освен без концесия обаче, кметът на Фъргово добива точно под далекопроводите и над водопровода, който отвежда водата до пет села. Водопроводът вече и изровен.

Практика е фирмите да се водят на името на кметските жени, а да се ръководят от самите тях. Такъв е случаят с кмета на Плетена Румен Арнаудов. Първият кабинет Борисов дава концесия на съпругата му Айтен да добива в местността Ерковище. А в землището на село Долен само да проучва. Тя обаче добива и на двете места, твърдят в селото. В землището на село Долен концесия за добив на облицовъчни материали няма. Виждат се обаче пресните следи, които са оставили греблата на багерите, а гората скоро ще изчезне.

Кметът на Плетена обяснява, че жена му е с високо кръвно. Той е категоричен, че не жена му, а други хора копаят в с Долен. Двама работници обаче казват, че работят за кмета на Плетена.

Фирмата „Кари Кварц” има двама, трима, четирима работници, обяснява Румен Арнаудов и твърди, че при него всичко е законно. На въпрос за него или за жена му в крайна сметка става дума, той отвръща: „Е, при жена ми, де. Така му е думата”.

Кметът на Плетена  от ГЕРБ. 

В писмо от община Сатовча са категорични, че съпругата на плетенския кмет има право на добив около село Долен. Любопитното е, че прилагат разрешение само за проучване. Контролът по добива общинският кмет прехвърля на селските кметове. Така те, на практика, трябва да контролират жените си

Точно защото кметът трябва да контролира жена си, срещу него е подаден сигнал в Комисията за конфликт на интереси. Тя се произнася: такъв няма. Решението съвпада със записките в тефтерчето на тогавашният ѝ шеф ФилипЗлатанов: „Румен Арнаудов – да се оправи”.

Хората в Сатовча твърдят, че „да се оправи” е било продиктувано на Филип Златанов лично от Цветан Цветанов. Разказват, че бившият вътрешен министър бил чест гост в дома на плетенския кмет.

„Цветанов. Лично съм го виждала, лично. Ходеха в гората на лов”, казва Йорданка Камбурова.

Не получихме коментар от Цветан Цветанов, уточняват от бТВ.

Горският стражар Цветан Марински твърди, че получил удар в лицето си, след като спрял работници на плетенския кмет за 10 кубика незаконно изсечени дърва.

„Постоянно реже гората и произвежда палети за незаконните камъни... Бях му съставил акт за 4000 лв. Направиха ми засада и ме пребиха. Имам снимков материал, извадил съм си медицинско. Изпаднал съм в безсъзнание и са ми взели оръжието”, разказва той. 

Горският твърди, че плетенският кмет добива в поречието на река, което е забранено, върху местност с археологически находки, което също е забранено, и необезпокояван от общинския кмет, който би трябвало да му е политически опонент. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите