Quantcast

Студентите към агента-ректор: Не участваме в дирижирани допитвания и срещи

Александра Маркарян Последна промяна на 08 ноември 2013 в 11:44 6904 25

Стати Статев Кадър:
Стати Статев Кадър: "Господари на ефира", Нова тв

 

Няма да влизаме в конфронтация с ръководството на УНСС и студентския съвет, независимо от ежедневните нападки към нас. Но няма и да участваме в дирижирано от Вас допитване до студентите за протестите, нито в предлаганите от Вас дискусии с председателите на парламентарните групи.

Това заявяват протестиращите студенти от УНСС в приета днес декларация до ръководството на ВУЗ-а.

С нея протестиращите студенти отказват да отговарят на ректора си Стати Статев - агент на Държавна сигурност с псевдоним Стойновски - който им се подиграва, заявява им, че са нагли и че са окупирали аула "Максима", за да спят на меко и им предлага да им запази хотел, за спят по-добре.

"Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ", казва им недоволните вербуваният на 1 февруари 1989 г. ректор. 

Ректорът казва на студентите си: "УНСС не е ваш дом и дай Боже да не бъде".

Трогателно е отношението му:

Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, казва агент Стойновски на дръзналите да протестират срещу Пламен Орешарски, който е негов личен приятел и преподавател в същия университет. Под крилото на професор Статев е и друг виден икономист – доцент Алексей Петров – заместник-председател на ДАНС по време на Тройната коалиция. Службата, която наследи комунистическата Държавна сигурност, беше създадена от Сергей Станишев по средата на мандата му като министър-председател. Именно назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС беше причината за избухването на протестите, които продължават вече 150 дни.

От записа блести и един нов бисер, незабелязван досега:

- Недоволни ли сте от измирането на мамутите? Защо не стачкувате за това?

След това Статев заплашва студентите, че ще смени патроните на вратите и те ще бъдат заключени в окупираната аудитория.

“Ще има охрана отпред и който иска да ходи по естествена нужда, ще бъде воден”, заплашва агентът-ректор.

 

Ето пълния текст на декларацията на протестиращите студенти от УНСС:

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Ние, Ранобудните студенти УНСС,
Обединени от чувството ни за ценностен дълг,
Обезпокоени от моралния упадък на политическата система и плутократичния модел на управление,
Убедени в легитимността на действията си, обусловени от липсата на алтернатива за отпор срещу отчайващата нечуваемост между политиците и обществото:
1. Благодарим на Ректорско-деканския съвет и на Съвета на старейшините на УНСС за отправената покана към нас за участие в допитване до студентите относно нагласите им към студентските протести. 
2. Изказваме съмненията си относно необходимостта от провеждане на подобно допитване, съпътствано от „студентски форум, който да обсъди резултатите от допитването и да изрази представителна студентска позиция.“ Съгласно официално проучване на „Алфа Рисърч“, извършено в периода 26-31 октомври 2013 г., над 77 % от населението във възрастова група 18-30 години подкрепят протестите. Същевременно, след окупацията на аудитория 2006 в УНСС, в подписката на Ранобудните студенти в подкрепа на действията ни са се подписали над 1600 студенти от УНСС. Смятаме, че посочените цифри са достатъчен показател за мнението на младите хора по повод окупацията на университетски зали като форма на протест. От друга страна, изразяваме силните си опасения в предварително дирижирания характер на предлаганото от Вас допитване, което ще доведе до нашето дискредитиране и опетняване в очите на студентската общност.
3. Изразяваме острото си несъгласие с предлаганите от Вас дискусии, с участие на председателите на парламентарните групи, които са в ярък разрез с общата позиция на Ранобудните студенти да не се преговаря с хора от властта преди г-н Пламен Орешарски да е подал оставка, а 42-то Обикновено Народно събрание да е разпуснато.
4. Утвърждаваме намерението си, изложено още в окупационната декларация, да не влизаме в открити конфронтации с академичното ръководство на УНСС, както и със Студентски съвет, независимо от ежедневните нападки към нас чрез разнообразни медийни изяви.
5. Любезно отклоняваме отправеното към нас предложение, потвърждавайки, че представители на Ранобудните студенти УНСС, окупирали аудитория 2006 в университета, няма да вземат участие в подготвената инициатива.
6. Заявяваме желание да дебатираме каузата, позициите и методите ни с всички студенти от УНСС в аудитория 2006, където се влиза срещу студентски документ. Твърдо вярваме, че окупацията, както всяка форма на граждански протест, създава известни неудобства на останалите граждани, но с оглед на критичната ситуация в страната, безнравствеността и дебелокожието на управляващите, е повече от наложителна. 
7. Подчертаваме, че до момента действията ни нямат пагубен ефект върху възпрепятстваните учебни занятия, тъй като до приключване на окупацията занятията от зала 2006 са преместени в аулата на Колежа по телекомуникации и пощи (ПИС), ул. "Акад. Стефан Младенов" № 1.

Ранобудните студенти УНСС
Гр. София, 8.11.2013 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2013 в 18:15

Ми, по-скоро предизвиква съчувствие към себе си, но чак да плаши...

08.11 2013 в 22:24

майка ти мръсна долна свиня Балканска, Визнатийска или каквато си там. И на теб ти плащат с откраднатите от нас пари - щото ако си ги бяха изкарали с честен труд, едва ли щяха да ги дадат на нещастник като тебе!
Такива като тебе и за лой не стават - смардят и са гнусни!!!!!!

08.11 2013 в 16:41

Византиец, Балкански или какъвто и да си, помоли на Посрано да ти намерят по-хубава работа! Не ставаш за тая просто и се чудя как ти плащат!

08.11 2013 в 16:20

Ректор с чугунена глава.

08.11 2013 в 14:37

И план Маршал е типично десен проект-идва от САЩ ,все пак . Причината да не бъде осъществен в България е левият СССР и неговият местен представител Г.Димитров.

08.11 2013 в 14:35

Obektivizam-не знам защо си избрал това име , предвид отношението ти към "дясното" и философията на Айн Ранд и честно казано не ме интересува. Мога да ти напиша много неща , но не виждам смисъл. Подобни псевдоинтелектуални напъни като твоите вървят пред "леви модерно мислещи" и на бира.
Само ще ти подчертая следното-като пишеш и говориш за колективизъм и свобода , равенство , братство-не забравяй ,че под равенство се има предвид единствено и само равенството пред закона. Аз и ти равни не можем да бъдем.Иначе ще трябва да ми закопчаваш копчетата на ризата на гърба(ако знаеш за какво иде реч).

08.11 2013 в 14:27

Наглец и простак, най-много да уплаши някоя стара баба.

08.11 2013 в 14:07

Тези си мислят, че вече са стипендианти в американски университет.

Момчета, няма стипендии за цялата агитка. Най-много за някой от вождовете ви, а по-вероятно да е специализацийка за някой от менторите ви.

08.11 2013 в 13:30

Не, не е добре. Не намесвайте измрелите животинки, лека им пръст. Стигат ни настоящите свИни :D

08.11 2013 в 13:13

Хахаха: "Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение" Железев. Стара кримка. Нема 6-5. Стресна ги яко демокрастчетата. Зеха нещо да заекват и мигат на пресекулки. На тоя да не му се изпречиш на пътя. Пътник си.