Случаите на морбили у нас вече са 5, още 2 бебета са в риск (обновена)

OFFNews 14 февруари 2019 в 11:39 6026 0

Проф. Т. Кантарджиев

Пет са вече потвърдените случаи на морбили в България, обяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести. проф. Тодор Кантарджиев. Четири от тях са деца от района на Гоце Делчев. 

Кои са потвърдените случаи:

- 37-годишна жена, настанена в Инфекциозна болница в София;

- 3-годишно дете от Гоцеделчевско, което също е в Инфекциозна болница;

- 3 деца на възраст от 3 месеца до 2 г., които се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Гоце Делчев.

"Не коментирам защо не е ваксинирано", каза специалистът, оповестявайки положителния резултат на тригодишното дете в сутрешния блок на Нова тв. Той подчерта, че здравните служители в засегнатия район са реагирали адекватно и навреме за занесли материалите за потвърждение в Националната референтна лаборатория.

Трите деца в отделението в Гоце Делчев са от малки селища около града, каза проф. Кантарджиев. С тях под наблюдение са още две бебета на 3-4 месеца, като заразените са техни братчета и сестричета. Изследванията показали, че макар двете бебета да не да достигнали възрастта на ваксинация и да са в особено рискова група, те имат антитела срещу болестта в кръвта си. "Тези антитела са дадени от майката през плацентата, защото Господ така е направил жената, че когато тя е ваксинирана и има антитела за някаква инфекция, тя ги предава в три пъти по-голямо количество на новороденото. Това са антителата, които първата година от живота пазят детето. Сега стискаме палци тези антитела от майката да са достатъчни децата да не се разболеят", обясни специалистът. 

До този момент колегите от Регионална здравна инспекция – Благоевград се справят идеално“, допълни д-р Тодор Кантарджиев.

Ваксинацията за морбили е задължителна на 13-месечна и 12-годишна възраст. По думите на специалиста най-уязвими са малките деца под 13 месеца, на които все още не е направена ваксинация. При тях обаче е възможно все още да са налице антитела от майката, които обикновено изчезват след първата година.

Обновена:

Малко по-късно здравното министерство съобщи, че случаите на морбили нямат епидемиологична връзка помежду си. Заболяването и при петте случая се проявява с висока температура, катарални прояви – хрема и кашлица и макулозен обрив. Настанените в болницата в Гоце Делчев деца са на възраст 1 г. и 8 м. и две на 1 г. и 9 м. Изследванията на двете бебета, контактни със заразените си братчета и сестричета, са отрицателни.

Лицата не са имунизирани срещу морбили и не дават категорични данни за контакт с болни лица. Вероятно се касае за различни източници на инфекция, предизвикали спорадични заболявания, допълва МЗ. Издирени са общо 145 контактни на заболелите лица, които са под медицинско наблюдение. Към момента сред тях няма такива с признаци на заболяването.

Какво трябва да знаем за болестта?

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош. В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечно-съдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

МЗ припомня, че в началото на 2017 г. в България, в резултат на внос на морбили от пътуващи до засегнати държави, възникнаха епидемични взривове в областите Пловдив, Пазарджик и Монтана. Бяха установени 165 заболели основно сред ромски деца, като голямата част от заболелите бяха неимунизирани. През 2018 г. в България бяха регистрирани 13 случая на заболели от морбили, при чужди граждани, пребивавали в България и при български граждани, пътували в страни с епидемично разпространение на заболяването.

Министерството още веднъж обръща внимание, че морбили е силно заразно заболяване и ограничаването му изисква последователни действия и високо имунизационно покритие сред населението.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх