Шефът на кризисния щаб в Димово: Да се молим хората да оживеят

24 са вече заразените с коронавирус в дома за стари хора в село Гара Орешец

OFFNews Последна промяна на 02 май 2020 в 10:55 5834 2

Заразените с коронавирус в дома за възрастни хора в село Гара Орешец вече са 24. Положителни са тестовете на 21 от настанените там общо 26 души, както и на трима от медицинския персонал - две медицински сестри и санитарка.

"За голямо съжаление в дома за възрастни в с. Гара Орешец се случи това, което очаквахме. Практиката показа, че не могат да съжителстват заразени и незаразени, независимо какви мерки се вземат. От всички в дома останаха 5 незаразени потребители, дано и техните проби не са положителни."

Това съобщи пред OFFNews председателят на общинския кризисен щаб в община Димово Светослав Славчев.

Той обясни, че преди два дни са били взети нови (трети поред) PCR проби и вчера са били потвърдени 7 положителни.

"Осмият човек, на когото не беше излязла пробата, го изведох от дома към 10 часа снощи. Той е със същите симптоми, с висока температура, в много тежко състояние. Настанен е в болницата Лом. Два смъртни случая имаме вече. За съжаление, положението в този дом го изпуснахме", коментира шефът на общинския щаб.

Той каза още, че в момента се сменя екипът, който е работил в продължение на 15 дни в дома. Предстои да му се вземат проби за коронавирус.

По думите на г-н Славчев в момента в социалното заведение има 5 домуващи с отрицателна проба и 7 с положителна. За заразените са отделени. Изведени са от стаите, в които са съжителствали с други хора. 

"Това беше първият дом, в който се случи. Вече трябва да е ясно, че в този вид домове, при тези условия - с общи бани и тоалетни, каквито и мерки да се взимат, при първи случай, положителните трябва да бъдат моментално извеждани от дома. Практиката го показа за много кратко време. Въпреки изолацията, въпреки подмяната на облекла, ръкавици – не работи. Тези домове не са пригодени да се работи по този начин. Това не са изолатори, не е болница. Сериозно е положението и трябва да се вземат мерки", каза още Светослав Славчев.

Персоналът, който е дал положителни проби, е под домашна карантина. Едната медицинска сестра се е влошила драстично, настанена е в "Александровска" болница. Тя е рискова група, пенсионерка и до момента е била в домашна изолация. 

"От РЗИ Видин разбрах, че контактните лица на заразения персонал са изследвани, но до мен не е стигала информация какви са резултатите. Ние трябва да минимизиране максимално щетите. Да положим всички усилия да не се разпространи заразата в населеното място. Около 700 души са регистрираните в селото. Хората са изплашени и притеснени. Притеснени са от това, което продължава да се случва. Днес извеждаме екип, който е бил над 14 дни в контакт със заразени и те с право се притесняват от последствията. Домът буквално е за затваряне. Този дом няма как да функционира за момента. Той приключи като дом, в който има здрави хора", каза г-н Славчев.

Според него оттук нататък другата стъпка, която е много важна, е да се провежда адекватно лечение на тези хора. Тъй като останалите в дома, които са положителна проба и с множество съпътстващи заболявания от най-рисковата група, не приемат никакви медикаменти, освен парацетамол и витамини, които им се дават, защото са без симптоми до момента.

"Те са без симптоми, отделени са от другите, но това не е гаранция какво ще се случи оттук нататък. Да се молим хората да оживеят", допълни шефът на кризисния щаб в община Димово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

02.05 2020 в 14:25

В който и да е от тези домове в България появили се вирус всички ще се заразят. Ужасни условия, демотивиран, недостатъчен персонал. Този човек правилно си го каза - това са очаквали да се случи.
Ще излезе ли сега тупана Боко и да даде отчет какви пари са били достатъчни да се пооправят условията в тези домове и колко пъти повече са дадени, за да се пазят хората да не излизат от София? В пъти дадени повече пари без никакъв практически ефект - както се вижда огнищата на заразата са по места, които не са свързани с посещения на хора от столицата.
Къде е и гологлавия гробар да обяснява какъв ад ще настъпи ако решиш да излезнеш извън София?
Развитието на заразата следва своя ход и удря болните и бедните, а за да има много болни и бедни поне за последните 10 години вината е на Тиквоча.

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

02.05 2020 в 11:19

Въй, въй, ама и ВЪХ!!!!!!!
Община ДИМОВО откога е прекръстена на Дамяново?
Ма нъл сме във века на новите географски открития в ТЕРИТОРИЯТА на ПП ГРОБ, че и по света...
От нас да мине..