Русия: Водиха ни за носа за „Южен поток“

OFFNews 21 януари 2015 в 14:53 13226 14

Снимка ТАСС

Сергей Лавров

Проблемът с „Южен поток“ е приключен. Не можехме да протакаме повече поетите ангажименти, а общо взето ни водеха за носа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на пресконференция – отчет за изминалата 2014 г., цитиран от ТАСС.

Има предложен алтернативен проект – т.нар. „Турски поток“, към който в Европа вече има проявен интерес. Сега текат обсъждания и дискусии по въпроса, съобщи министърът.

Москва разчита, че проектът „Турски поток“ ще бъде реализиран и ще позволи да се увеличи енергийната безопасност на Европа, да я предпази от проблемни транзитьори, подчерта Лавров.

Спирането на проекта „Южен поток“ беше обявено на 1 декември от руския президент Владимир Путин след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Путин обяви още, че газовият ресурс ще бъде насочен към Турция и той ще минава по газопровод, който ще се казва „Турски поток“. В новия проект е заложено да се направи и газов хъб на границата на Турция и Гърция, откъдето страните от ЕС ще могат да си доставят газ.

Руският премиер Дмитрий Медведев коментира във вторник, че причината Москва да се откаже от проекта не е политическа или емоционална, а юридическа.

Всички опити на Русия да започне работа по проекта завършиха с неуспех. Принудиха ни да се оттеглим от проекта, посочи Медведев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!