Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Джон Кери в София заради "Южен поток" и тероризма (видео)

Забранено е отварянето на прозорци и балконски врати, вдигат паркирани коли в центъра

OFFNews 15 януари 2015 в 07:31 12241 12

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в София късно снощи за срещи днес с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, външния министър Даниел Митов. След срещата си с премиера Борисов и Кери ще дадат съвместна пресконференция.

По всяка вероятност една от темите ще "Южен поток", а друга - сигурността с оглед последните терористични актове. В делегацията на Кери еи заместничката му Виктория Нюланд.

Първата среща на Кери е с българския държавен глава. Президентът Плевнелиев посрещна американския държавен секретар на парадния вход на "Донуков" 2 в 9.44 часа, след което започна и срещата им.

Посещението на Джон Кери бе посрещнато от партия "Атака" с протест, състоящ се от  7-8 депутати, събрали се пред сградата на Българската народна банка, на метри от парадния вход на президентството.

Теми

Според агенция Bloomberg Кери ще разговаря с българските държавници относно начините, по които страната може да се откъсне от зависимостта си от руския газ. Според агенцията разговорите ще включат и ареста на френския гражданин, за когото се подозира, че има връзки с братята Куаши, извършили терористичния акт в Париж на 7 януари. Медията се позовава на представител на Държавния департамент, пожелал анонимност.

Охрана

Заради визитата столицата е под полицейска блокада.

От 8 ч. на 15 януари до отпътуването на делегацията са забранени престоят и паркирането на алеята между бул. "България" и Национален музей „Земята и хората”, на паркингите на пл. „Народно събрание” и пл. „Княз Александър І”, на ул. „Леге” между ул. „Съборна”, бул. „Цар Освободител” и ул. "Проф. д-р Желязко Христов".

И правилно паркирани автомобили в центъра ще бъдат вдигани.

МВР забрани да се оставят отворени прозорци и балконски врати, да се паркират МПС на платното за движение и да се извършват строително-ремонтни дейности на фасадата и покривите на сградите от 18 ч. на 14 януари до 22 ч. на 15 януари.

За спазване на забраните ще се грижи столичната Пътна полиция.

Визити

Вчера на посещение у нас беше външният министър на Великобритания Филип Хамънд, а след Кери у нас ще дойде генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Само преди месец делегация на Въоръжените сили на САЩ, водена от бригаден генерал Джон Хорт - заместник-началник по операциите на щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европa, се срещна с ръководството на Министерството на отбраната. Генералът дойде само месец, след като главнокомандващият сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес обяви, че 150 американски танка и бронирана техника ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които и България. Малко по-късно това изявление беше опровергано от началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който каза, че отговорът на страната ни за това искане ще бъде "не". Веднага след това от Министерството на отбраната опроверга изказването на вицеадмирала, но беше уточнено, че към момента искане за разполагане на американска военна техника у нас не е постъпвало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews