Рибният буквар си стоял в шкафа, но разместен сред други книги

ОFFNews 12 октомври 2014 в 09:17 4560 3

Рибният буквар
Рибният буквар

Изчезналият Рибен буквар не е липсвал, а стоял в същия шкаф, в който обичайно се съхранява, но разместен сред други книги.

Това обясни пред БНР Мариана Кирова от Националния литературен музей, която отговаря пряко за съхранението на реликвата.

Скандалът около буквара избухна около разследване на OFFNews за политическо уволнение, когато избраната от листата на Реформаторите Кирова подала молба заради предизборната кампания, а получила предупреждение за уволнение от музея.

Кирова разказа, че разбрала за изчезването на ценната книга, докато била в отпуск по време на предизборната кампания. Кирова беше в листата на Реформаторския блок. След връщането си на работа, тя и колегите й започнали издирване на оригиналното първо издание на буквара и така намерили и втори екземпляр, за който не знаели и който е част от колекцията на писателя историк Стилиян Чилингиров.

"Книга по книга, няколко хиляди книги сме обърнали. Единият екземпляр се намери на мястото му, на което би трябвало да бъде, в този шкаф, но разместен сред други книги, тъй като книгата не е много голяма. Сред останалите книги - малко по-навътре, малко по-нагоре, тя не може да бъде видяна, ако не е конкретно на същото си място. Следващ екземпляр на "Рибния буквар" намерихме в самото бюро на Стилиян Чилингиров. Вероятно с било въпрос на някакво разместване. Това се случи в петък вечерта, някъде към 7,30-8 часа. В рамките на два часа открихме два екземпляра от "Рибния буквар"", разказа Мариана Кирова. Тя беше кандидат за поста директор на музея наред със сегашния изпълняващ длъжността Катя Зафирова и още няколко души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!