Quantcast

Рибният буквар е намерен, но проверката продължава

OFFNews Последна промяна на 11 октомври 2014 в 11:30 1268 0

Снимка Национален литературен музе

Изчезналият и намерен днес Рибен буквар на Петър Берон. Изключително ценният екземпляр е от първото издание от 1824 г. и е от колекцията на Стоян Чилингиров

След като снощи липсващият екземпляр на Рибния буквар се намери, а с него и още един незаведен, инвентаризацията в Музея на литературата ще продължи до изясняване на реалната ситуация с фонда на музея.

Това съобщават от Министерство на кулитурата.

За изчезването на Рибния буквар се разбра вчера, след разследване на OFFNews, започнало след сигнал за политическо уволнение в Националния литературен музей. Кандидатката за депутат в листите на Реформаторския блок Мариана Кирова бе получила предупреждение за уволнение, подавайки молбата си за отпуск за времето на предизборната кампания.

Директорката на музея Катя Зографова обаче каза, че уволнението на Кирова е за това, че Рибният буквар е изчезнал.

Информация за това не е била постъпвала нито в Министерството на културата, нито като жалба в МВР.

Веднага след публикацията ни от Министерството и от МВР са се опитали да се потърсят разяснения за случая от Зографова, която обаче внезапно се оказала в отпуска и не отговорила на обаждания.

Уредничката на музея Соня Кирицова също е научила за твърденията на Зографова публикацията ни. 

Тя е обяснила пред Министерството, че ценният екземпляр се съхранява в един литературен кабинет с още 24 000 издания и за да се установи липсва ли наистина, трябва да се направи инвентаризация. Първоначалната оценка от нея допуска, че инвентаризацията ще отнеме седмица.

Министър Иванов наредил от музея да се подаде жалба в Пето районно управление на МВР за изчезването на Рибния буквар, а зам.-министър Боил Банов отива на място, където разпорежда инвентаризацията да започне веднага и да се работи без почивни дни.

Обявеното за издирване издание се намерило веднага в една от стаите на музея заедно с втори екземпляр, който не е заведен никъде. 

Предстои да бъде направена експертиза, но по всичко личи, че вторият екземпляр също е от оригиналното и изключително ценно първо издание.

Тази неочаквана находка е и причината за решението инвентаризацията в Музея на литературата да продължи до изясняване ситуацията с фонда на музея.

Представители на МВР са своевременно уведомени за развитието на нещата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !