Изчезналият Рибен буквар се намери, а с него и втори екземпляр, крит досега

Николаос Цитиридис, Владимир Йончев Последна промяна на 10 октомври 2014 в 20:17 17926 9

Рибен буквар

Снимка Национален литературен музей

Изчезналият и намерен днес Рибен буквар на Петър Берон. Изключително ценният екземпляр е от първото издание от 1824 г. и е от колекцията на Стоян Чилингиров.

Изчезналият оригинал на първото издание на Рибния буквар се намери още с влизането на полицията в Музея на литературата, а заедно с него изскочи и втори екземпляр, който не е заведен никъде.

Предстои да бъде направена експертиза, но по всичко личи, че вторият екземпляр също е от оригиналното и изключително ценно първо издание, казаха за OFFNews от пресцентъра на министерството на културата.

За изчезването на Рибния буквар се разбра днес, след разследване на OFFNews, започнало след сигнал за политическо уволнение в Националния литературен музей. Кандидатката за депутат в листите на Реформаторския блок Мариана Кирова бе получила предупреждение за уволнение, подавайки молбата си за отпуск за времето на предизборната кампания.

Директорът на музея Катя Зографова обаче каза, че уволнението на Кирова е за това, че Рибният буквар е изчезнал.

Емблематичната за Българското възраждане книга е издадена от Петър Берон през 1824 г. и е част от колекцията на Стоян Чилингиров.

Веднага след публикуването на новината в OFFNews министърът на културата Мартин Иванов разпореди спешна инвентаризация в музея. Криминална полиция също се самосезира и само 2 часа по-късно полицаи бяха на мястото, разказаха от Министерството на културата.

Обявеното за издирване издание се намерило веднага в една от стаите на музея. Огромна беше изненадата ни, когато в сградата на музея се намери и втори екземпляр, за който никой досега не е предполагал и не е заведен никъде, казаха от министерството.

В следващите дни ще има проверка на автентичността на втория екземпляр и разследване защо не е вписан във фонда на музея. Ще се изясняват и странните обстоятелства около обявяването за изчезнал на първия екземпляр, съобщават от Министерството на културата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 16:47

После иди доказвай,че не си гражданин на Абсурдистан!Откраднатото уж едно, а се мултиплицира.Някой е крал и преди! Да се проучи кой е най-отдавнашен и доста скътан, както се оказва, служител.

13.10 2014 в 22:21

Веднага го намерили, най-вероятно тая от РБ го е върнала (със сигурност не лично), че и втори занесла, само и само да спрат да я чернят )))

12.10 2014 в 09:33

Директорът Катя Зографова е честен и свестен човек. Лично я познавам.Подозирам някаква юдурма и шашмалогия...

11.10 2014 в 11:39

Ако поровят още малко ще намерят едно-све "оригинални" тракийски съкровища
айде, че сме прости, прости сме, ама чак толкова ...

10.10 2014 в 22:44

Не спирайте, търсете, нека влезе и жандармерията, гражданска защита... Кой знае колко буквари още ще излязат... па биле те и рибни. Страшен фарс е тая държава. Чесно.

10.10 2014 в 22:12

Цялата история и особено частта с намирането на втори екземпляр е достойна за рубриката виц на деня :)