Изчезна оригинал от първото издание на Рибния буквар

Николаос Цитиридис 10 октомври 2014 в 13:28 17407 15

Рибния буквар

Оригиналът на Рибния буквар на Петър Берон е изчезнал от колекцията на Националния литературен музей и не може да бъде открит, научи OFFNews от директорката на музея Катя Зографова. 

До новината стигнахме след разследване за политическо уволнение в музея на литературата по сигнал на Мариана Кирова. Тя е служителка на музея и кандидат за народен представител в листите на Реформаторския блок в 23 МИР София. В деня, в който Кирова е подала молбата си за отпуск, за да води предизборната си кампания, тя е получила предупреждение за уволнение.

Политиката няма нищо общо, дори с Мариана сме близки приятелки. Причината е, че изчезна Рибният буквар, каза директорката на музея Катя Зографова.

Едва след като излязох в отпуска и получих предупреждението за уволнение, колеги започнаха да ми звънят, че Рибният буквар липсва. Как мога да отговарям за помещение, от което още 5-6 човека имат ключ, а аз съм в отпуск и няма как да знам какво става в музея, каза Мариана Кирова.

Става въпрос за оригиналното първо издание на Буквара, част от историческата колекция на Стилян Чилингиров.

Независимо от предупреждението за уволнение тя ще се върне на работа, за да се проведе пълна инвентаризация на музея, за да бъде открита историческата книга, написана преди близо 200 години. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!