Радев връчи орден Стара планина на германския посланик

OFFNews 07 август 2017 в 15:17 1643 2

„В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник“. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи на посланика на Федерална република Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" първа степен.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

Връчването на отличието президентът Радев определи като израз на признание за личния принос на германския дипломат, както и на значението, което България отдава на сътрудничеството си с Германия.

„Отличните двустранни отношения в днешно време се дължат на последователната работа на нашите две държави, но и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати“, отбеляза президентът Радев и изтъкна ангажираността в работата на германския посланик през мандата му и неговия принос за активизирането и разширяването на двустранните отношения.

Държавният глава припомни резултатния политически диалог с разменени визити на най-високо ниво, както и срещи на други нива по важни въпроси.

„Благодарение на посланик Лингеман получихме важна подкрепа от Германия в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование“, посочи президентът Радев.


Изключително високо ценим усилията на посланик Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни отношения, заяви президентът и добави, че германските предприятия в България са вече близо 5000, а двустранният стокообмен се е повишил и вече е над 6,6 млрд. евро за изминалата година. Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което Федерална република Германия се утвърди като водещ инвеститор у нас. Държавният глава отбеляза и активните усилия на посланик Лингеман за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието. По думите на президента Радев в рамките на целия си мандат посланик Лингеман е пример за висок професионализъм, за активна работа и лична ангажираност.



От своя страна Детлеф Лингеман благодари за казаното за неговите усилия и заяви, че приема ордена като представител на родината си и на всички, работили заедно с него неуморно за разширяването на двустранните отношения с България. Отношенията са отлични в политиката, икономиката, културата, посочи посланикът. Туризмът процъфтява с около милион германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще, тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни отношения, посочи посланикът.

„България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие“, каза посланик Лингеман.

По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени.

Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и е предизвикателство за всяка държава. „България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС“, каза посланик Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС.

„Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България успешно ще се справи с предстоящите предизвикателства“, посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови