Проверките на пазара на храните откриха 452 нарушения. Държавата няма да се меси

Храни на щанда с над 90% надценка

OFFNews 02 март 2023 в 13:34 3599 1

Снимка БГНЕС

Христо Алексиев

Нелоялни практики и съмнения за високи печалби са констатирали на пазара на хранителните стоки у нас проверки на Комисията за защитата на потребителите (КЗП), Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) и Националната агенция за приходите (НАП). Това обяви служебният вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по повод на мониторинга и контрола на цените на хранителните стоки. 

Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е установило Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. 

"Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за необосновано високи печалби. Ние не обявяваме война на търговските вериги, нито искаме да водим такава война", каза Алексиев. Той уточни, че държавата няма намерение да се намесва на пазара на храните. "Единственото, което искаме да направим, е да защитим интересите на потребителите, на уязвимите групи и да се уверим, че не се генерират свръхпечалби на гърба на населението", добави министърът.

За един месец са направени над 300 съвместни проверки на различни органи. 471 проверки е извършила КЗП – открити са 452 нарушения. БАБХ е констатирала 32 нарушения при общо 333 проверки. В 71 от общо 340 проверки НАП е съставила актове за нарушения.

"За един месец изградихме ясна методика за мониторинг и контрол на определени хранителни стоки, говорим за контрол по цялата верига от производител и внос до крайна цена в съответната търговска верига. Паралелно с това няколко държави, както от Западна и Централна Европа, така и съседни държави, където също на месечна база следим цените на хранителните продукти, които сме определили, за да имаме засичане", каза министър Алексиев. 

Вицепремиерът увери, че проверките ще продължат, а цените на храните у нас ще бъдат подложени на постоянен мониторинг. Алексиев припомни още, че се работи и по подготовката на нормативни промени, както и по промени в подзаконовата нормативна база, за да бъдат избегнати всички нелоялни търговски практики. 

Дигитализираме регистрите, в които участниците във веригата на хранителните продукти да вписват информация какво се предлага на пазара, обяви министърът на земеделието Явор Гечев. 

Ще се изсветлят всички скрити такси, които търговците начисляват в цената - като такса бонус оборот, логистика, маркетинг, позициониране на регал и т.н. 

Министерството на земеделието наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини, каза Гечев.

Има стихийно повишение и на цената на краставиците, каза Явор Гечев. Там има аномалия, но очаквам до 10-15 дни цената да падне. Имам информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва, каза министърът.

Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки до търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90 процента, посочи земеделският министър. 

Сред най-честите нелоялни търговски практики са: неверни анонси тип "само днес на тази цена" или "най-ниска цена"; разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата; липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига; несъответствия в теглото на продукти и невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови