Протоколът от скандалното общо събрание на Медицинския университет

Александра Маркарян 19 октомври 2016 в 16:48 9655 0

ВМА

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Извънредното общо събрание на Медицинския университет се проведе в кинозалата на ВМА на 11 октомври.

Как е проведено общото събрание на Медицинския университет, което свали ректора проф. Вихра Миланова само след няколко месеца управление и постави на поста проф. Виктор Златков? С какви мотиви е отзована и защо е избран точно проф. Златков? Какви са преподавателските коментари за описаните от МОН драстични нарушения в МУ през последните 2 г. от мандата на бившия ректор проф. Ваньо Митев? Подкрепя ли го академичната общност или напротив - в залата се чуват и критични гласове?

Всички тези въпроси останаха без отговор на 11 октомври, когато бе проведено извънредното общо събрание на МУ-София. Тогава журналистите не бяха допуснати в киносалона на ВМА, а пред вратите му стояха охранители.

Днес OFFNews получи протокола от събранието от свои източници. Той, противно на изискване в правилника на МУ, и до днес не е публикуван на сайта на университета. От 18-страничния документ е видно, че още в началото на събранието ръководещият го проф. Генчо Начев предупреждава, че то може би не се провежда законно и предлага да се отложи, но по настояване на проф. Митев то продължава. След като самият Митев взема думата, се извинява, че през април е номинирал за ректор проф. Миланова, че тя не работи екипно, а съсипва университета.

"Преди половин година аз ви предложих проф. Вихра Миланова, това се знае от всички, убедих ръководството да застане зад нея. Просто не съм знаел, че този човек има две лица. Поради това искам да се извиня. Грешката е изцяло моя. Ужасният скандал, който опетни името на МУ-София е подготвен в края на месец юни, заедно с одита на МОН. ... в този одит не виждам абсолютно нищо притеснително. Въпросът е, че проф. Миланова управлява абсолютно еднолично със съветници, които са отвън... Защо искаме оставката на проф. Миланова? Пълно разминаване с обещанията при избора й за ректор за продължаване на колективното ръководство", казва проф. Митев.

Той допълва, че проф. Миланова е извършила чистка в университета, че в него "цари административен хаос", че инвестиционната програма е "във фризера" и че се унищожават най-големите постижения на университета, сред които той посочва изнесеното обучение в Швейцария и планът такова да започне и в Германия. Проф. Митев обвинява ректора, че проваля набирането на чужди студенти, което намалява приходите на университета.

Проф. Миланова, която не присъства в залата, за да се защити и това поражда иронични коментари, е отзована с 263 гласа "за". С "против" гласуват 58 души, невалидните бюлетини са 10.

Единствената кандидатура за нов ректор е на проф. Златков, който казва пред събранието, че се чувства достатъчно отговорен да поеме "този тежък и трънлив път" и да стане ректор, след което споделя как би управлявал.

След него думата за изказване взема доц. Роман Романски, ръководител на клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия при университетска болница "Александровска". Негово е и единственото критично мнение, записано в стенограмата от заседанието.

След като поздравява проф. Митев за начина, по който е вдигнал университета на крака през първия си мандат, той казва:

"За жалост, количествените натрупвания в последвалите 4 години (бел. ред. проф. Митев управлява два 4-годишни мандата) доведоха до крайно некачествени изменения. Свидетелство за това са многобройните и безконечни ликвидационни сесии, наличието на настоящи студенти, започнали следването си през първата година на първия мандат на акад. Митев. За мен тревожен е също фактът, посочен в последното общо събрание в изказването на проф. Хинова от катедра "Анатомия и хистология", цитирам: "Виждам тук студенти-делегати от горните курсове, които все още не са взели изпита си по анатомия".

Недвусмислено за мен се налага изводът, че единствено условие за приемане на кандидат в нашия университет и респективно за неговото дипломиране е съответният индивид да притежава документ за самоличност и банкова сметка, от която редовно да може да плаща за следването си. Лично мое мнение. Резултатът, както се вижда от отчета след втория мандат на акад. Митев като ректор е, че МУ-София е извън Топ 200 на световната, Топ 1000 на световната класификация на университетите. За мен е очевидно, че е необходим качествено нов подход и промяна на целите и приоритетите, което ще бъде задача на следващия ректор.

Просто не бих изпадал, не бих желал да изпадам в анализ на, фигуративно казано, академичната помия, която се изля в електронната ми поща в последните седмици. Просто бих я квалифицирал като крайно недостойна и срамна. И накрая бих призовал всички тук присъстващи колеги да си дадат ясна сметка за качеството на новозавършилите медицински кадри, резултат от качеството на обучението в нашия университет, които са пряко свързани с настоящето и недалечното бъдеще на здравеопазването у нас.

Уважаеми колеги делегати, днес с гласа си решаваме каква ще бъде съдбата на образованието в столицата и трябва да помним, че нашата страна, като всяка друга, винаги ще има нужда от лекари, медици, стоматолози, фармацевти и специалисти по здравни грижи, които да лекуват нас и децата ни. Благодаря ви".

Следват уточнения, протести и уверения колко качествено е образованието в Медицинския университет в София. Накрая се дават указания за гласуването. Проф. Златков е избран с 235 гласа "за" и 42 "против" при 10 невалидни бюлетини. Гласувано е предварително изпълнение на решението за избора на проф. Златков и след негово кратко слово събранието се разпуска.

Протокола от него може да видите в галерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!