Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МУ-София показа кашон в чувал за смет и го обяви го за урна с бюлетини

Александра Маркарян 17 октомври 2016 в 15:45 9466 1

Снимка http://www.politika.bg/

Обявилият се за ректор на Медицинския университет в София проф. Виктор Златков извика журналисти в Ректората днес, за да извърши пòказно, пред камерите, "проверка на урните и протоколите от проведените избори". На място пред журналистите беше донесен черен чувал за смет, в който имаше кашон, след което на недоумяващите репортери бе обяснено, че това всъщност е урна с бюлетините от проведеното общо събрание, на което бе сменен ректорът на ВУЗ-а. Златков отказа да покаже бюлетините, защото така щял "да компрометира всичко".

Събранието бе проведено на 11 октомври при пълна тайнственост. В разрез с правилата за провеждането му журналистите бяха спирани още на входа, а залата беше пазена от университетска охрана и полиция. По-късно новоизбраната власт се опита да даде разумно обяснение за странната за университет обстановка - можело някой да подаде сигнал за бомба или да се опита по друг начин да осуети провеждането на събранието.

Веднага след него бюлетините бяха изнесени от университета и бяха крити до днес. Те не бяха дадени дори на проверяващата законността на проведеното събрание комисия от МОН, изпратена лично от министъра на образованието Меглена Кунева. Препятстването работата на държавния орган, което е не просто административно нарушение, а престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, и до ден-днешен не смущава Златков и хората около него. Те и до днес не са представили нито един от исканите от комисията документи, а Златков, който е бивш шурей на премиера Борисов, заяви, че "нищо не ми вменява да ги дам на МОН".

На официалното показване на кашона, увит в плик за смет, бе поканена и Мая Манолова, национален омбудсман, но тя деликатно е отклонила поканата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews