Прокуратурата проверява Искров по сигнал на "Протестна мрежа"

ОFFNews 09 декември 2014 в 21:55 4098 2

Снимка Протестна мрежа

Прокуратурата е започнала проверка на управителя на БНБ Иван Искров и управителния съвет на банката по случая с „Корпоративна търговска банка” АД по подаден сигнал от 25 ноември на "Протестна мрежа" (ПМ).

Върховната касационна прокуратура е уведомила подателите от ПМ, че сигналът е препратен по компетентност на Софийска градска прокуратура с указания за проверка и – при намиране на основания – за приобщаване към воденото досъдебно производство по случая с КТБ.

В сигнала на „Протестна мрежа” се казва, че "схващането, че управителят на БНБ и управителният съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, а именно банковия надзор, е правен, институционален и концептуален абсурд. Това схващане обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система".

Сигналът анализира отговорностите на управителя, подуправителите и управителния съвет на БНБ според Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и други български и европейски нормативни актове.

ПМ заключва, че е невъзможно наказателната отговорност да бъде понесена само от ресорния подуправител Цветан Гунев, а дори да е възможно - то то е абсурдно и опасно. 

"Потвърждението за започващо разследване по сигнала е изпратено в същия ден, в който управителя на БНБ заяви публично, че неговият втори мандат изтича догодина, с което потвърди че няма намерение да подава оставка. Това съвпада и с мълчанието на ГЕРБ и управляващата коалиция след публично поисканата от тях оставка на Искров заради регулаторния провал с вече затворената „Корпоративна търговска банка” АД", заключват подателите на сигнала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков