Протестна мрежа даде Искров на прокурор

ОFFNews 25 ноември 2014 в 20:11 5058 5

Антоанета Цонева.
Антоанета Цонева.

"Протестна мрежа" внесе сигнал в прокуратурата относно "действията и бездействията" на управителя на БНБ Иван Искров във връзка с изпадането на КТБ в неплатежоспособност.

Това става ясно от съобщение във Фейсбук страницата на ПМ, където от организацията се възмущават, че Цацаров не иска да разследва Искров, а вместо това струпва цялата отговорност върху подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за управление „Банков надзор”.

"Опитват се да ни убедят, че едва ли не подуправителят е толкова независим в упражняването на банков надзор, че не подлежи на контрол от страна на управителя, а и на управителния съвет на БНБ, и последните не са длъжни нито да знаят какво се случва с банковия надзор, нито дали въобще подуправителят осъществява такъв", пише ПМ.

От организацията са представили на главния прокурор анализ на Закона за БНБ, Закона за кредитните институции и други европейски актове, които доказват, че вината не е единствено и само на Гунев, но и на Искров. 

                                                                                   Внесеният сигнал срещу Искров.

Пред БНТ Антоанета Цонева заяви, че не смята, че ПМ налага обществен натиск върху прокуратурата, като за пример даде подадения през февруари сигнал срещу Цветан Василев, Бареков и Пеевски, когато никой не казал, че те упражняват натиск.

"Хубаво ли е да има обществен натиск върху прокуратурата и правоохранителните органи, или това е метеж и хаос", запита Цонева.

Тя обаче заяви, че върху прокуратурата се оказва политически натиск, което било признато лично от Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови