Приемът в СМГ потъна в мъгла

Родители сигнализират за нарушения и подозират скрити свободни места, охранител спря опита им да стигнат до директора. Гимназията остава глуха за възражения, че са ощетени деца, които не са се подготвяли в школата на учителите ѝ

Александра Маркарян 26 юни 2019 в 15:50 14939 1

Съмненията около честността на приема след 4. клас в Софийската математическа гимназия се задълбочават.

След като анонимността на основния изпит тази година беше компрометирана, родителите сигнализираха до OFFNews за нарушения и при обявяването на свободните места. Те подозират, че се крият бройки и че при оценяването са били ощетени кандидати, които не са се подготвяли в школата на математиците от училището, а при други учители.

Колко са свободните места

По график броят на свободните след първото класиране места се обявява на 21.06.2019 г. след 17:30 ч. Родители чакат до късно вечерта, презареждайки сайта. Нищо. Коментират огорчени, че на СМГ "не им прави чест" да нарушават собствения си график. Съобщение за свободни места няма и в събота. Тогава майка пише, че в петъчния ден е било качено известие за 6 свободни места, но за трето класиране, което е било свалено "за секунди". Някои предполагат, че е грешка, тъй като се чака информация за второ, не за трето класиране.

Родителите се чудят дали да не отидат на място, но този ден училището е заключено. Никой не вдига телефоните.

В събота по обяд друга майка пише, че има неофициална информация за "поне 6 свободни места за второ класиране". "Моля, бъдете бдителни тези бройки да не се запълнят от деца доста след чертата", съветва тя.

В понеделник сутринта СМГ пускат съобщение за 6 свободни места.

Традиционно в такова съобщение СМГ уточняват децата с кои номера, които са следващите по бал, канят да се запишат. При шест освободени и 156 общо би следвало поканата да е към деца с номера от 157 до 162. Но тази година не е така. Пише, че се канят следващите по низходящ ред. Това обърква родители и те почват да звънят, за да питат. Така разбират не само, че не канят тях, а и че ако се освободят още места, те няма да бъдат обявени в сайта, а ще бъдат съобщавани по телефона. На кого и с какъв бал - за това, притесняват се родители, няма да има следа черно на бяло.

Появява информация, че незаписалите се не са шест, а най-малко 8 деца.

В сайта на СМГ се появява нова информация - че свободните места са 7, макар съобщението да е объркващо - на едно място пише "седем", на друго - "шест". Впоследствие то е коригирано и навсякъде пише, че местата са седем.

Дали класираното дете е известено, е неясно. Съобщението излиза в последния момент преди изтичането на крайния срок за записване. Той е днес, 26 юни.

Второто съобщение обърква родители - несигурни дали става въпрос за още едно място или за още седем, те отиват до училището, тъй като телефонна връзка с директора не може да се осъществи. На място ги спира охраната. Стая 2, където се извършва класирането, е заключена и отпред има решетка.

Оценяването

Съмнения буди и оценяването - споделиха двама родители, свързали се с OFFNews.

Задача от най-важното състезание - "Откриване на млади таланти" - е била решена вярно от децата им, но е получила по-малко точки от оценяващите. Когато родителите възразили, им отговорили, че решенията не били изведени "убедително".

Едното дете е получило с една точка по-малко и остава под чертата.

При другото "неубедително" решило задачата дете не достига по-малко от точка за класиране. То щеше да бъде прието, ако беше "убедило" комисията, че вярното решение е достойно за максималните пет точки.

"Ние не сме ходили в школата на СМГ - казва майката на второто дете пред OFFNews. - След като споделих, родители на деца, подготвяни в нея ми казаха: "Елате и ще ви покажем как се описва задача".

* Всичко описано в статията ни е плод на разговорите ни с родители на кандидатствали тази година деца, както и на разказите на родителите във Фейсбук групата на кандидатстващите тази година, до която получихме достъп. Не цитираме имената на тези, които се свързаха с редакцията ни, тъй като те пожелаха да останат анонимни. Информацията обаче може да се проследи от компетентните органи - СМГ, Регионално управление на образованието - гр. София и Министерството на образованието и науката.

* Въпреки че на телефонните позвънявания в СМГ никой не отговаря, а имейлите ни с искания за информация и коментари остават без отговор, OFFNews остава в готовност да публикува позицията на ръководството на гимназията, ако такава бъде получена в редакцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Аз съм доволна от курсовете на СМГ, защото там детето ми си разшири кръга познати деца,създаде нови приятелства и най-важното разви математическите си способности , повярва в себе си. От щастливите родители съм, на които детето успя да влезе. На онези ,които са останали разочаровани и изведнъж решават, че "има нещо гнило в Дания", искам да кажа- тогава радвайте се , че не сте влезли в "такова училище" и си намерете друго "по-почтенно".