Тайната и явната част от най-важния изпит за СМГ сложени в един плик

Александра Маркарян 23 май 2019 в 12:55 11407 1

Най-важното състезание за приема след IV клас в Софийската математическа гимназия тази година се е провело по нов ред, който според родители може да хвърли съмнение върху запазването на анонимността, а оттам - и на обективността при оценяването на кандидатстващите деца, сигнализира майка до OFFNews.

"Откриване на млади таланти" е състезанието с най-голяма тежест в бала за СМГ - без него ученик не може да кандидатства, а силен резултат му дава огромен шанс за класиране.

Състезанието се състои от две части - първият модул (тест с 20 въпроса) по регламент не е анонимен, вторият е. При него се решават две задачи. До миналата година учениците предаваха попълнените бланки от първата част. Решенията на задачите от втората част запечатваха в голям плик, в който поставяха и запечатано пликче с трите си имена.

На тазгодишното състезание, проведено на 18 май в СМГ, и поименният, и анонимният модул на явяващите се 875 четвъртокласници са били сложени в един общ голям плик.

Директорът

Потърсихме директора на СМГ д-р Антоан Тонев за разяснение защо това е било направено. Ето какво отговори той на писменото ни запитване:

"Тази година състезанието беше организирано и проведено съгласно регламента, качен на сайта на МОН. Няма нарушаване на анонимността на задачите от втори модул, понеже изпитните материали от първия модул се отделяха от членове на комисията по засекретяване на отделни купчинки, а след това изпитните материали със задачите от втори модул се засекретяваха с фиктивни номера на случаен принцип, за да не може да се проследи коя работа на кой от учениците е. Анонимността на втория модул е изцяло гарантирана, тъй като сините пликчета с идентификационните бланки също са засекретени по надлежния ред с фиктивни номера и никой не може да установи кой номер на кой ученик съответства".

Работите на децата са били засекретени в помещение, "отговарящо на всички изисквания на Правилата за информационна сигурност", пише още директорът и уверява, че там е имало постоянно видеонаблюдение, от което "компетентните органи могат да установят лесно, че анонимността на работите по втори модул е гарантирана".

"Всички работи бяха засекретени за по-малко от 4 часа, като никой засекретител не би могъл да компрометира анонимността на дадена писмена работа по простата причина, че се засекретяваха по около 220 работи на час, а това е трудоемка работа, която може да бъде разбрана лесно от хора, които някога са я вършили", допълва д-р Тонев.

"Има две отделни комисии, които работят с изпитните работи на учениците - пише още той. - Комисията за проверка и оценка получава само изпитните материали по втори модул и ги проверява, а комисията за въвеждане на отговорите от първи модул получава бланката по първи модул и я въвежда в електронна система. Така че двете бланки нямат допирни точки и никой не може да установи чий са решенията на задачите по модул 2."

Директорът пише още, че въпросите ни са "назидателно-риторични" и ни уверява, че резултатите от състезанието са "напълно обективни, защото за СМГ е важно да открие кои са онези ученици, които имат най-сериозни дарби и талант в математиката и това състезание помага именно в тази насока".

Правилата

Състезанието се провежда в един кръг - областен, пише в регламента за текущата година. Началникът на съответното Регионално управление на образованието - в случая това е РУО - София-град, ръководено от д-р Ваня Кастрева, определя със заповед областни комисии за организация и провеждане, за засекретяване и разсекретяване на работите, както и квесторите.

Промяната в провеждането на ключовото състезание за приема в СМГ се прави в първата година, от която са в сила промени в наредба на Министерството на образованието, целящи да затворят "вратичките" за надпланов прием, осъществяван по неясни критерии, различни от резултатите на децата от балообразуващите състезания. Те разписаха ясни критерии, при които преместване напр. в СМГ е допустимо и изключиха регионалните управления на образованието от вземането на решения.

Промените бяха направени след разследването на OFFNews "Как се влиза в СМГ, когато класирането няма значение". То разкри, че към СМГ е бил добавен почти цял клас от деца, които не са били класирани, но след писмено депозирани молби са били приети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

23.05 2019 в 22:37

Мда. Троловете не мирясват:)) "Не ми отърва - значи не може да пишете за това!":)
А вие в качеството си на какви определяте, за какво да пише независима медия?

И пробвайте ако искате, да се включите в правилата за правопис, чието знаене се иска от първокласниците:) За стилистиката на удивителните във всяко изречение - не ща и да говоря.