Преброяваме се пробно от 20 март. НСИ публикува въпросниците

Call център ще отговаря на граждани, робот ще записва питанията им дори нощем

Александра Маркарян 06 февруари 2020 в 13:47 2356 0

Снимка НСИ

Пробно преброяване на населението и жилищния фонд започва от 20 март, обяви днес ръководството на Националния статистически институт на пресконференция. То предшества същинското, което ще се проведе през 2021 г., и има за цел на тества въпросниците и всичко, свързано с организацията.

От днес е активен и сайтът на преброяването, на който всички могат да се запознаят с въпросниците - преброителните карти са за сградите, жилищата и населението, за временно присъстващите в страната хора, има и две, чието попълване е по желание - "Раждаемост и репродуктивно поведение на населението" и "Миграция и миграционно поведение на населението". Ако решим да ги попълним, ще отговаряме на въпроси като:

Колко деца според Вас трябва да има едно семейство в България?

Коя според Вас е най-подходящата възраст за човек да стане родител за първи път?

Колко деца желаете/желаехте да имате през живота си?

Коя е основната причина, поради която станахте родител за първи път?

Искате ли да имате още деца?

Предстои и създаването на Call център, чрез който всеки ще може да отправи въпросите си. Диспечерите в него няма да работят денонощно, но нощем въпросите ще се записват и ще впоследствие ще се отговаря. Телефонният му номер все още не е уточнен, преговаряме за лесен номер и в близките дни той ще бъде обявен - обещаха от НСИ.

Пробното електронно преброяване, в което могат да се включат всички желаещи от цялата страна, продължава от 20 до 26 март. Председателят на НСИ Сергей Цветарски призова хората да се включат и увери, че обратната връзка, която те биха дали, е много важна за статистическия институт и същинското преброяване догодина. Може например да е необходимо да се коригира въпрос и това да стане именно по време на предстоящото пробно преброяване.

След електронното пробно преброяване ще се проведе и обход. От 27 март до 2 април, екипи ще посетят с хартиените преброителни карти домакинствата в три общини, избрани за пробното преброяване. Те са: Разград, Велинград и част от Студентски град в София.

Защо са били избрани те? "Цели се да обхванем възможно най-различни групи, които биха реагирали по възможно най-различен начин по време на преброяването" - обясни Цветарски.

В община Разград преброителите ще обходят улиците между река Бели Лом и главен път Е-70, включително Западната промишлена зона, вилните зони в местностите "Стражецки лозя", "Изгрев" и простор, както и село Ясеновец.

В община Велинград за пробно преброяване са определени южната част на града (кв. "Чепино" и кв. "Анезица") и селата Света Петка и Чолакова.

Определена е и зоната в район "Студентски" на Столична община, която обхваща северозападната част на района между булевард "Д-р Г. М. Димитров", бул. "Симеоновско шосе", ул. "Проф. д-р Иван Странски", ул. "Проф. Кирил Попов", ул. "Джон Ленън", ул. "Акад. Борис Стефанов", ул. "Йордан Йосифов" и ул. "Акад. Жак Натан".

Освен преброителите, всеки един от които ще обходи участък с около 250-300 души, ще бъдат ангажирани и контрольори, които ще проверяват вече свършената работа от преброителите.

Новост за предстоящото преброяване е т. нар. георефериране. Всяка сграда, обект на преброяването, ще влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителен обход през март (от 9 до 13 март) и на самото преброяване догодина (същинското георефериране ще продължи от 1 юни до 31 август). След като бъде създадена, базата данни ще бъде предоставена за ползване общините, които сами ще могат да актуализират жилищния си фонд.

Диана Янчева

Преброяване 2021

Същинското преброяване започва през януари 2021 г. В него участват всички, независимо дали са се включили в пробното преброяване, подчертаха от НСИ. Данните от пробното са към 20 март 2020 г. - това е критичният момент, към който ще се отнася информацията за сградите и населението. Критичният момент за истинското преброяване е 22.01.2021 г., обясни зам.-председателят на НСИ Диана Янчева.

Неговото мото е: "Включи се, защото си важен!", определено е след тестване във фокус групи, логото е с автор Цветелина Ценкова, студентка в Националната художествена академия, и представлява пясъчен часовник.

Целта на НСИ чрез пробното преброяване и успешното същинско преброяване. "За нас успехът е да направим снимка с висока резолюция, така че да можем да обхванем всички детайли от портрета на населението" - обясни Цветарски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!