''Правителствата са временни, транспортът е вечен!'': протестът блокира за час Сточна гара, Петте кьошета и Лъвов мост

Ямбол ще остане без градски транспорт през целия ден днес до 17 ч

OFFNews 18 май 2022 в 09:05 3429 8

Снимка БТА/Минко Чернев

"Правителствата са временни, транспортът е вечен!" "Без държавна помощ няма да има градски транспорт". Плакати с такива надписи и български знамена носят протестиращите от транспортния бранш, които блокираха пл. "Сточна гара" в София тази сутрин. Освен кръговото кръстовище на Сточна гара, бяха затворени за около час и пл. "Лъвов мост" и "Петте кьошета". 

Организатори на протеста под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!" са Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюзът на транспортните синдикати в България. Те настояват за актуализация на държавния бюджет с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите. На "Петте кьошета" са работещи от "Столичен електротранспорт", "Столичен автотранспорт", "Метрополитен", "Център за градска мобилност", предава БТА.

Протести има и на други места в страната.

Протестно шествие в София. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Кръстовищата бяха блокирани до около 9:30 ч, след което три лъча на шествието тръгнаха по следните направления: от пл. „Лъвов мост“, бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите; От пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Министерство на финансите; От кръстовището на „Петте кьошета“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите.

Около 10 ч протестиращи се събраха пред сградата на Министерство на финансите, откъдето се отправиха към Министерския съвет. Там от 11 ч тече протестен митинг.

На протест излязоха днес и шофьори на таксита. Техният маршрут започна от Южната дъга на Околовръстното шосе и включи автошествие към центъра на града.

Протестиращите таксиметрови шофьори в центъра на София. Снимка: БГНЕС/Зара Русева

В страната

Протестът остави целия Ямбол без градски транспорт днес. Автобусните линии на територията на общината няма да бъдат обслужвани от 9:00 до 17:00 часа. От общината цитират уведомително писмо от Конфедерацията на автобусните превозвачи, в което те пишат, че причината за протеста са високите цени на горивата, невъзможността да бъдат заплащани трудовите възнаграждения на служителите, липсата на субсидиране на слабонаселените места в транспортната сфера.

Около 10 ч тежкотоварни камиони на протестиращи запълниха крайната дясна лента на бул. "Асеновградско шосе" при входа за Пловдив. Движението на автомобили и автобуси от междуградския транспорт не е спряно и се извършва безпрепятствено, няма задръствания в района, съобщи БТА. Протестиращите носят трибагреници и плакати с надпис  "Национален протест". На мястото има засилено полицейско присъствие.

Автобуси не потеглят днес от автогарата в Смолян по линии към Пловдив и София, видя репортер на БТА. Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия. В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта – „Рожен експрес“. Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

7

IvanofRumen

18.05 2022 в 11:25

"Правителствата са временни, транспортът е вечен!"
А герберокрадците винаги финансират протестите, когато не са на власт. Къде бяхте да протестирате поне последните 5-6 годнини? А, да даваха на босовете ви от чекмеджето.

1767

5

fiki

18.05 2022 в 10:52

интересна цветова гама са избрали

-60

4

офф бее

18.05 2022 в 10:39

Хич не са горки. Толкова струват - 30. Ром-общак иска 80-90...

-8580

3

За 30 лв ги карат да протестират горките хора.

4038

2

Moirae

18.05 2022 в 10:04

Нали видяхте как се опитват да ни сготвят с две соц проучвания в два поредни дни преди днешния "протест". И двете агенции на лица от ГЕРБ.

10298

1

AntiZ

18.05 2022 в 09:46

Крайно време е синдикатите да си боядисат знамената червени! Така ще са по-актуални и ще отговарят много по-точно на истинската им принадлежност.
 
X

Да помогнем на украинските деца!