Quantcast

Полицаите остават с 30 дни отпуск, но обезщетенията им намаляват според стажа

Антония Чорева Последна промяна на 29 юни 2016 в 12:28 24092 4

Платеният отпуск на полицаите остава 30 дни, а не 25, както се предвиждаше, но за сметка на това униформените вече няма да имат допълнителен отпуск от 12 дни.

Това заяви в парламента председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви, че са внесени промени в Закона за МВР.

При напускане на системата на МВР полицаите ще вземат 20 заплати, ако имат 25 години трудов стаж, 15 заплати, ако имат 20 години стаж, ако имат 15 години – ще вземат 10 заплати, ако са работили в системата на МВР 10 години ще вземат 5 заплати, а ако са работили едва 5 години, няма да бъдат обезщетявани. Това е стъпаловиден начин за обезщетение на полицаите, който ще постигне устойчивост на системата и ще спре текучеството.

500 полицаи ще бъдат изкарани от охраната на МВР-сградите и полицейски управления и ще влязат в малките населени места. А сградите на МВР ще се охраняват от хора без полицейски правомощия. 

Няма да се създава и Агенция за социална помощ и полицаите ще имат право да посещават почивните бази, както досега, не се създава и Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Според промените в Закона за МВР около 4 хиляди служители вече няма да се водят като 1-ва категория труд, тъй като ще преминат към Закона за държавния служител.

Иначе се увеличават правомощията на ГДБОП и Специализираната куриерска служба преминава към ДИКСИ. 

Заради заплахата от тероризъм Цветанов каза, че е предложено по летищата да се увеличи полицейското присъствие. Въпреки мерките депутатът и шеф на вътрешната комисия в парламента каза, че няма информация за опасност от атентат у нас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14751

4

Нострадамус

30.06 2016 в 08:56

Цветанов - МУТРА, ЗАТВОРНИК, А СЕГА И ЗАКОНОТВОРЕЦ !!! Падението на една нация!

25513

2

Izalina

29.06 2016 в 15:54

Относно последното - обичайно атентатите стават без много много предварителна информация за опасност от такива.
А как е предложено да се увеличи полицейското присъствие по летищата, като се пренасочи останалата жандармерия от другите ѝ (немалко и също важни, като кюстендилските череши) поверени обекти и събития, или като се изпрати охр.полиция от РПУ-тата, при положение, че всички граждани се оплакват от хроничен недостиг на униформени по повод всякакви престъпления?

11714

1

OTBPAT

29.06 2016 в 15:44

На онзи застреляния колко заплати му дадохте?