АБВ: Новият Закон за МВР ще нагнети напрежението между МВР и ДАНС

Нели Чолашка 08 май 2014 в 11:04 4110 0

Движение АБВ

Проектът за нов Закон за МВР ще нагнети напрежението между МВР и ДАНС, обявиха от движение АБВ.

Оттам предупредиха за три опасности:

Първо, в законопроекта е заложено припокриване на функции между МВР и ДАНС. АБВ направи своето предупреждение още преди месец, че ликвидирането на службата за борба с организираната престъпност и механичното прехвърляне на служителите в ДАНС ще доведат до много вредни последици. Напълно основателно e, след тази промяна, МВР да се опитва да изгради своя служба за борба с организираната престъпност, но тази нова структура ще препокрие дейности и функции с тези на ДАНС, което допълнително ще нагнети напрежението между МВР и ДАНС.

Второ, закриването на Главна дирекция „Досъдебно производство“ означава, че дознателската работа ще бъде прехвърлена на подчинение на оперативното ръководство. Така ще се създаде възможност за вмешателство на оперативните ръководители в професионалната работа на дознателския апарат. Така ще се премахне независимостта на инструмента „Досъдебно производство“ - един от най-големите успехи при демократизирането на МВР – нещо, което беше създадено след много консултации и сериозна дискусия. С това решение се дава възможност за пряко вмешателство в работата на дознателите.

И трето - посегателството върху системата за кариерно развитие. Премахване на конкурсното начало за развитие на кадрите, връща МВР десетилетия назад. Това означава отваряне на вратата за политизиране на кадровата политика на министерството. Според АБВ това е изключително вредно решение.

От движението напомниха, че приетият през 2006 г. Закон за МВР беше подложен на широко обществено обсъждане и редица консултации, в това число и с европейски партньори.

Според тях сегашният законопроект съдържа много спорни моменти, които по същество ще бъдат вредни за системата.

АБВ апелира за широк професионален и политически дебат, който да очертае законодателната рамка в стратегически план в перспектива от 10-15 години.

Проектът на нов Закон за МВР беше внесен още в края на миналата година от Министерския съвет, но все още не е приет от депутатите заради честата липса на кворум.

Тази седмица народните представители трябва да го обсъждат и приемат на второ четене, но вчера отново кворумът се срина още в началото на дебатите по текстовете на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови