Пенсиониране на 65 години за жени и мъже, предлагат експерти

Нарастването на възрастта за заслужен отдих ще става плавно до 2028 или до 2036 г

Нели Чолашка Последна промяна на 21 октомври 2014 в 13:31 11012 22

Йордан Христосков

Изравняване на възрастта за пенсиониране, която да е 65 години, за жените и мъжете, предлага Консултативния съвет за оптимизация на осигурителната система към социалния министър.

Това се отнася за най-масовата трета категория труд, а нарастването на възрастта ще е плавно до 2028 г. или 2036 г.

Предложенията на съвета, които ще бъдат предадени на следващото редовно правителство, бяха представени днес от служебния социален министър Йордан Христосков (дългогодишен управител на Националния осигурителен институт).

В момента Кодексът за социално осигуряване (КСО) предвижда годините и стажът за пенсиониране да нарастват с по 4 месеца (през 2014 г. тази мярка беше замразена) за мъжете и жените и за дамите да достигнат 63-годишна възраст и 37 години стаж през 2021 година, а за мъжете - 65-годишна възраст и 40 години стаж през 2018 г.

В момента дамите излизат в заслужен отдих на 60 г. и 8 месеца, а силният пол - на 63 г. и 8 месеца.

Експертите са преценили, че това е твърде рязко увеличение на минималната възраст за пенсия и предлагат нови три варианта:

I вариант - равна възраст за пенсиониране на мъжете и жените - 65 г., чрез постепенно нарастване до 2036 г. От 2015 г. възрастта за дамите ще нараства с по 2 месеца и 2036 г. ще стане 65 години, а за мъжете ще нараства с по 1 месец на година и ще стане 65 г. през 2030 г.

II вариант - равна възраст за пенсиониране на мъжете и жените - 65 г., до 2028 г. При жените 2015 г. и 2016 г. възрастта ще нараства с по 2 месеца, а от 2016 до 2028 г. - с по 4 месеца. При мъжете - първите две години с по 2 месеца, а от 2016 г. до 2028 г. с по 1 месец.

III вариант - равна възраст за пенсиониране на мъжете и жените - 65 г., според датата на раждане (Кохортен принцип). Например мъже, родени 1964 г., ще знаят, че се пенсионират на 65 г. По-старите от тях ще се пенсионират малко по-рано в зависимост от годината на раждане.

Стажът съответно ще нараства до 37 години за жените и 40 години за мъжете със стъпките на избрания вариант за нарастване на възрастта.

За работещите в първа и втора категория труд се предлага до 2029 г. да се запази сегашния вариант на пенсиониране при 94 точки за жените и 100 точки за мъжете, защото до тогава в пенсия ще излизат хора със стаж преди 2000 г., когато нямаше професионални осигурителни фондове. След това възрастта да нараства спрямо избрания вариант за трета категория труд, но по-интензивно.

Причината за по-интензивно увеличаване на възрастта за пенсиониране при категорийните работници е фактът, че системата предвижда те да излизат в пенсия 8 години по-рано за първа категория труд и 3 години по-рано за втора категория труд от хората, които се трудят в III категория.

Заради замразяване на реформите в момента първа категория се пенсионира 13 години по-рано, а втора - 6 години по-рано.

За работещите в специалните ведомства - МВР, МО и др. се предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране според тежестта на поста. В момента за тях няма ограничения във възрастта, а само изискване за стаж 27 г., от които минимум 2/3 в съответното ведомство. Експертите очакват съответните министерства сами да предложат минималната възраст.

Консултативният съвет към социалния министър предлага още от следващата година или от 2016 г. вноската във фонд "Пенсии" и фонда "Безработица" да се увеличи с 1%. От 2017 г. пък с 1% да се увеличи вноската за универсалния пенсионен фонд, който ще осигури втора пенсия на родените след 2060 г.

Причината да се предлага увеличаване на вноската за пенсия е големият дефицит във фонд "Пенсии" и фактът, че 53% от средствата за най-възрастните се осигуряват от трансфер от държавния бюджет или от данъците, обясни Христосков.

Експертите предлагат още държавните служители и полицаите да започнат да плащат лични осигурителни вноски, но след като им бъде увеличена заплатата с размера на вноските. От това системата няма да спечели пари, но ще има равнопоставеност между осигуряващите се, коментира служебният социален министър.

Предлага се още да се премахне привилегията за земеделските производители да се осигуряват върху 240 лв. и те да започнат да внасят осигуровки върху минимум 420 лв. Това обаче може да стане, само ако им се отпуснат субсидии, защото и в момента при този нисък праг на осигуряване вноски плащат само 20 хил. от 100 хил. регистрирани земеделски и тютюнопроизводители, уточни Йордан Христосков.

Предлага се да се има наказателно отговорност за лицата, които избягват установяването или плащането на осигурителни вноски. Това е различно от криминализирането на неплащането на вноски, което беше въведено през 2000 г. и отменено след 6 месеца от Конституционния съд, но донесе ефект от рязко подобряване на приходите, обясни служебният социален министър.

Предложенията на Консултативния съвет ще станат факт, ако следващото правителство и следващото Народно събрание ги гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2014 в 10:33

Балкански, не виждам какво ревеш, по времето на соца вярно е било по-лесно откъм пенсиониране, въпросът е, че парите там просто свършиха и после ги отмъкнаха. Сега не евиновен капитализма, а това, че няма пари и се чудят как да намерят, понеже имаме адски много пенсионери. Според мен промени в МВР са нужни, нелепо е служители на бюро да се пенсионират на под 50 години. За възрастите обаче не съм съгласен, мъжете у нас живеят средно до 70 години, колко от тях ще си умрат на работното място, ако въобще го имат?

Тъпото е, че хората у нас на 65 просто са износени за каквото и да е. 60 години и да няма повече разправии с вдигане.

22.10 2014 в 09:19

след като не можеш да си изпълняваш задълженията като полицай, затворнически надзирател, цирков акробат, водолаз, миньор, футболист и т.н. професии, изискващи подобаваща сила, сръчност, рефлекс и т.н., биваш освобождаван от длъжност поради липса на качества и си търсиш хляба на друго място, доката навършиш годините за пенсия.
останалото хората отдавна са го измислили - докоснеш ли се до пенсията - нямаш право да получаваш заплата. продължиш ли да работиш - спират ти пенсията, а върху получаваната заплата се осигуряваш както всички останали. тия ниски осигуровки за работещ пенсионер са само българска измислица, която зарибява работодателите и увеличава младежката безработица.
всички тия бонуси, които получаваш при навършване на години за пенсия се изплащат от застраховател, а не от работодателя ...
забележете у нас - тъжните случки са свързани само с млади пенсионери, стигнали дотам на държавна работа.
необходими са някои истински реформи в Кодекса на труда и нормативите за социално осигуряване. но истински реформи, не козметика.

21.10 2014 в 21:25

Инак е ясно държавните служители т.е. полицаи и военни на 45 се пенсионират и до 70-75 години, колкто им е дал господ, получават тлъсти пенсии. А за пенсионирането вземат 12 заплати...

Така де 30+ години тлъста пенсия. А те инак си порабоват. Инак на 45 ще умрат от скука....

Обаче други биачт до 65 години и ако имат късмет гладуват 5 годинки на мизерна пенсия и вече с аи толкоз болни, че не могат да поработват хич.

21.10 2014 в 21:22

А какво ще стане ако за държавните служители се начисляват вноски в размер сходен с тоя на частните фирми? Дали няма да се решат всички проблеми?

21.10 2014 в 20:20

Както всички пенсионери и аз разчитам само на песията без да имам някаквистранични доходи.Хазната е поизпразнена но ако се ограничат излишните плаштания на безработните електорати от ромски произход и детските на повече от 3 де

ца които са предимно циганета.
Дасе задължат да струдят работа има който я търси намира обидна исрамна работа нема.

21.10 2014 в 19:47

Не бе, spirit-е...не 99 години, а направо 108 години да я направят възрастта за пенсиониране. За да има гаранции, че никой НЯМА ДА доживее да СЕ ПЕНСИОНИРА.

Това е мечтата на чарбаджиите и ДЖОБ КРЕАТОРИТЕ - цял живот само да ти удържат ПЕНСИОННИ ВНОСКИ, и накрая да се гътнеш без да си ги ползвал.

И с медицинските осигуровки и същото. Нали при демонокрацията уж щеше да бъде по-хубаво, отколкото при соца? На ви сега една либерастия, толерастия, седерастия и герберастия. Остана САМО ЕДНА ПЕДЕРАСТИЯ. Буквално и преносно. Омерзен съм.

ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

21.10 2014 в 19:29

Айде бе либерасти, направете я направо 99 години възрастта за пенсиониране и да се свършва.В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЯКОЙ СИ КУПУВАТ САНДАЛКИ ЗА 1.5 МЛН ЕВРО.

21.10 2014 в 18:39

Балкански, лъжеш като християнски фундаменталист.
Причината чорбаджията да бъде възпрепядстван да наема по-възрастни хора е нереформираното от времето на соца трудово законодателство.
Пример, длъжен си да доплащаш клас за възраст просто хей така, без никоя от страните по трудовия договор да иска, но ако не изпълни се брои за нарушение.

21.10 2014 в 18:26

Верно ГОЛЯМА НЕСПРАВЕДЛИВОСТ беше при соца, когато жените се пенсионираха на 55 години, а мъжете на 60. Просто не знам как са издържали тогава хората.

Ма сега ето дойде демонокрацията и ВСИЧКО СЕ ОПРАВИ. Ще се работи ДО ГРОБ. Интересно обаче дали някой попита РАБОТОДАТЕЛИТЕ дали искат да плащат на СЕНИЛНИ СТАРЦИ И БАБИ?

Щото и сега над 60 годишни никой ЧОРБАДЖИЯ НЕ ДЪРЖИ НА РАБОТА И НЕ НАЗНАЧАВА служители и работници около 60 годишна възраст. Ако останеш без работа на тази възраст, направо си обречен на гладна смърт.

Айде, ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ!

21.10 2014 в 17:45

Искам да видя как хората от провинцията , над 50 ще си намерят работа и как ще си направят трудовия стаж!?!
Тия там малоумни ли са бре, цял ден седи на бюрото и се чуди каква простотия да измисли. Може ли да сложи под един знаменател всички! А парите, които са събирани от хората, недоживяли пенсия къде са!!! Не може все да лапа тази държава , крайно време е остатъка от пенсията да се дава пожизнено на наследниците, хората да се пенсионират на нормална възраст и да си живеят старините. А малцинствата които не работят, да ги затворят в едно гето, да им дадът едно поле да обработват и да изкарват прехваната си и да си плащат сметките. Техните помощи са повече от средната заплата на работещия човек, на месец. Тази държава няма да се оправи никога. Който може , поне да се маха от нея за да работи и живее като бял човек.