За довиждане кабинетът вдигна социалната пенсия с 3 лева

OFFNews 11 юни 2014 в 13:04 10800 17

Правителството на социалистите, дошло на власт със солидни обещания в социалната сфера, днес увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева.

За решението на кабинета "Орешарски", взето в последните му дни, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

От 1 юли социалната пенсия за старост става 113 лева, с 2.7% повече от сега. Със същия процент се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г.

Въпросните 2.7% увеличение на социалната пенсия ще се отразят незначително и на размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност - за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите.

А ето част от обещанията, с които социалистите призоваваха избирателите да гласуват за тях през 2013 година в платформата, озаглавена „За достоен живот в България“:

- Увеличаване на минималната пенсия за трудов стаж, така че до края на мандата плътно да се доближи до прага на бедността (за 2014 г. той е 251 лв.).
- Въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж и/или възраст.
- Ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход; периодично преизчисляване на старите пенсии.
- Промяна на условията за пенсиониране на военнослужещите и възстановяване на отнети от тях социални права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!