Христосков: Възраст за пенсиониране на военни и полицаи трябва да има

OFFNews 15 октомври 2014 в 12:56 4275 3

Йордан Христосков

Минимална възраст за пенсиониране на служителите на Министерството на отбраната, на МВР и Министерството на правосъдеите трябва да има, а конкретната възраст за всяка от системите ще е предмет на широко обсъждане.

Това обяви служебният социален министър Йордан Христосков

В края на септември служебното правителство, по предложение на Консултативния съвет по пенсионна реформа към социалния министър, взе решение за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се въведе възраст за пенсиониране при военните, полицаите и служителите на правосъдното министерство.

Мотивите са препоръка на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.

Последва недоволство след полицаите и военните, които в момента се пенсионират само срещу определени години стаж и няма ограничение за минимална възраст, каквото има за всички останали професии.

Средната възраст на пенсиониране в спецведомствата от 2010 до 2013 варира от 49.4 години до 50.6 години по данни на НСИ. В същото време повечето българи трябва да чакат за пенсия до 60.8 години за жените и 63.8 години за мъжете.

За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на трите ведомства, Консултативния съвет по пенсионна реформа предлага преходен период от 3 до 5 години, в който оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия - 27 години стаж, от които поне 18 години в съответната система, обясниха от социалното министерство.

Консултативния съвет никога не е обсъждал и предлагал намаляване на обезщетението при пенсиониране в трите ведомства, което се ранява на до 20 брутни заплати в зависимост от прослужените години в съответната система, уточниха оттам 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!