Христосков: Възраст за пенсиониране на военни и полицаи трябва да има

Последна промяна на 15 октомври 2014 в 12:56 3184 3

Йордан Христосков

Минимална възраст за пенсиониране на служителите на Министерството на отбраната, на МВР и Министерството на правосъдеите трябва да има, а конкретната възраст за всяка от системите ще е предмет на широко обсъждане.

Това обяви служебният социален министър Йордан Христосков

В края на септември служебното правителство, по предложение на Консултативния съвет по пенсионна реформа към социалния министър, взе решение за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да се въведе възраст за пенсиониране при военните, полицаите и служителите на правосъдното министерство.

Мотивите са препоръка на Съвета на Европейския съюз за постепенно ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране.

Последва недоволство след полицаите и военните, които в момента се пенсионират само срещу определени години стаж и няма ограничение за минимална възраст, каквото има за всички останали професии.

Средната възраст на пенсиониране в спецведомствата от 2010 до 2013 варира от 49.4 години до 50.6 години по данни на НСИ. В същото време повечето българи трябва да чакат за пенсия до 60.8 години за жените и 63.8 години за мъжете.

За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на трите ведомства, Консултативния съвет по пенсионна реформа предлага преходен период от 3 до 5 години, в който оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия - 27 години стаж, от които поне 18 години в съответната система, обясниха от социалното министерство.

Консултативния съвет никога не е обсъждал и предлагал намаляване на обезщетението при пенсиониране в трите ведомства, което се ранява на до 20 брутни заплати в зависимост от прослужените години в съответната система, уточниха оттам 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2014 в 22:33

За всички работещи в България трябва да има пенсионна възраст. А има доста чиновници в силовите ведомства, трудът на които въобще не е първа категория.Време е да се диференцира трудът на работещите в тези ведомства. Щом някой е държавен служител, значи неговия труд е първа категория. Това е пълен абсурд. На подобни чиновнически длъжности са държавни служители от други ведомства, но техният труд не е първа категория, а трета. Например трудът на началник служба "Обществено хранене" и началник служба "Почивно дело" в МВР е първа категория. А такава ли трябва да бъде?. Господа синдикалисти, а още колко такива длъжности има. Време е да излезете със справедливи законодателни предложения.

16.10 2014 в 19:40

Сега отново управляващите ще се уплашат от МВР и МНО и ще вдигнат възрастта на най-масовата и беззащитна трета категория работници. А глобално погледнато, единствения верен и забележете – справедлив критерий при определяне правото на пенсия, е кой колко години се е осигурявал. Единствено това би могло да мотивира всички които работят в „сивия сектор” и не се осигуряват. Не се осигуряваш – не се пенсионираш като другите. В този смисъл точковата система беше най-справедлива, и беше възможно човек да прогнозира и планира пенсионирането си. За съжаление, управляващите (с малки изключения ) са повече крадливи, отколкото справедливи.

16.10 2014 в 09:49

Добре че се усетиха сега, дано да въведат възраст от 55 години минимум за силовете структори и при 55 години навършени им дават половината от това което се полага, като навършат 63-65 да се дават и останалото, време е да се помисли за България, а не само за военните полицаите