Пак протест в "Младост", кметът предлага смяна на местата за строеж

OFFNews 23 януари 2017 в 10:07 5006 2

На пореден протест излязоха жители на столичния район „Младост", които са против строежа на жилищен блок в близост до зелените площи до блок 70. 

Инвеститорите подновиха строителните дейности преди дни, а недоволните днес се заканиха, че ще протестират 12 часа на мястото, съобщи Нова тв. 

Живеещи около предвидения за застрояване терен между блок 70 и 9 ОДЗ от сутринта са излезли на протест срещу строежа. На място е зам.-кметът на района арх. Иван Лапатов. Той обяви, че там не може да се строи, докато тече обжалване на процедурата по издаване на разрешението. Ние продължаваме серията от разговори със собствениците на земята и инвеститорите, на които предлагаме други терени, в замяна на парцела, който предизвика гражданското недоволство, написа на страницата си във фейсбук кметът Десислава Иванчева. 

Детските площадки трябва да се изграждат върху общински имоти, а не върху частни земи. Това заяви пред Дарик Валентин Захариев, собственик на имот в столичния квартал „Младост". По думите му не всички празни пространства са собственост на общината. Захариев е на мнение, че протестиращите не си дават сметка, че земите, които защитават, си имат собственици. "Това са земи на Дървеница, Горубляне, Бистрица, Герман, Драгалевци, които са отнети насилствено и незаконно и не са платени. След закона за земеделските земи са върнати на собствениците там, където е възможно, защото където има блокове не сме обезщетени и няма как да бутнем блоковете. Но има парцели, на които може да се строи и са празни. Това, че те са празни, не значи, че са зелени площи. Аз също имам парцел и имам всички документи, плащам от 99-та година 700 лева на година, като си плащам и данък. Нищо не го правя, местото си стои просто така, боклучарник, има и незаконна постройка, но не мога да я бутна", посочи Захариев. 

Заради първите протести срещу застрояването на зелени площи в „Младост" през лятото оставка подаде тогавашният кмет на района Цвета Авджиева. Няколко месеца по-късно начело на района застана едно от лицата на гражданското недоволство Десислава Иванчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови