Отмениха операцията за разтоварване на Вера Су, корабът може да се разбие в скалите (обновена)

Водолаз: Вината за случилото се е политическа

OFFNews 29 септември 2021 в 09:04 4267 1

Снимка БТА, архив

Втора операция за прехвърляне на товара от заседналия кораб "Вера Су" край Яйлата днес няма да има заради лошото време, съобщи изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров. 

Заради времето е опасно да се изпълняват всякакви маневри, обясни той. Не могат да бъдат поставени и допълнителни котви на плавателния съд.

Кога операцията ще продължи не е ясно. Когато времето позволи - е отговорът на администрацията.

Корабът вече девети ден застрашава да предизвика екокатастрофа край Камен бряг. Опитът товарът да бъде прехвърлен на друг кораб завърши с провал, защото част от химикалите се разсипаха в морето. 

Много е възможно корабът да се разбие в скалите, да се счупи на две или да се преобърне. Ако азотните торове се изсипят в морето, ще унищожат всичко, заяви водолазът Михаил Заимов по Нова тв. По думите му виновни за тежката ситуация са всички министри, които не са обръщали внимание през последните години.

„Големият гаф е, че не мислим за кого гласуваме. Вината е основно политическа и тя е кумулативна от последните 30 години. Ние сме морска държава и имаме задължения. Имаме нужда от политика за морско спасяване”, каза той. И апелира да се мисли за бъдещето. 

Искам за заместник-министър морски човек, който да знае какво е морско спасяване. Трябва да се изгради спасителен отряд. Да има камери, хеликоптери", допълни Михаил Заимов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

29.09 2021 в 11:17

Това са глупости...точно морския човек насра нещета.Факт е,че нямаме абсолютно никаква готовност за каквото и да е морско спасяване,камо ли за поемане на действия за каквато ѝ да е морска авария...Хората си имат агенции(най-малко),министерства и други структури които поемат авариите и се действа по план.Ние за две седмици рабрахме,че има заседнал кораб с нещо вътре което може да изтече и да отрови краибрежието до Турция....Винаги сме били скъпи на триците и евтини на брашното....