Отлични ученици изхвърлени от състезание заради разправия между двама математици

МОН се ангажира пред OFFNews да посредничи за решаването на проблема

Александра Маркарян 15 май 2017 в 21:11 24144 2

Отлично представили се ученици на областния кръг на международното математическо състезание "Европейско кенгуру 2017" не са класирани за националния. Сред тях има момчета и момичета, които са получили 100 от максимални 100 точки и които учат в най-силните ни математически училища. Всъщност липсват цели училища, които често излъчват шампиони - Софийската математическа, Варненската математическа гимназия и др.

Класирането бе публикувано днес, след което родители на ученици с максимален резултат реагираха публично в социалните медии. Част от тези мнения бяха споделени от блога Danybon. Математическият блог alekdimitrov пък публикува списък с близо 30 имена на ученици, които са получили максималните 100 точки, но не са класирани.

Причината за станалото не е нелепа грешка при изготвянето на списъка, а съзнателно взето решение, плод на враждата между двама математици. Единият е председателят на националната комисия на "Европейско кенгуру" и ръководител на сдружение "Европейско кенгуру" проф. Сава Гроздев, а другият е председателят на Съюза на математиците в България акад. Петър Кендеров.

И съюзът, и сдружението са съорганизатори на "Европейско кенгуру" заедно с Министерството на образованието. Потърсени от OFFNews, МОН писмено се разграничиха от решението:

"решението определени ученици да не бъдат допуснати до национален кръг на състезанието „Европейско кенгуру 2017 г.“ не е взето от Министерството на образованието и науката (МОН) и не е съгласувано с експертите."

Предисторията

МОН организира провеждането на "Европейско кенгуру" за четвъртокласниците, а учениците от останалите класове се явяват при един от другите двама съорганизатори.

Състезанието се провежда, резултатите излизат и се чака списъкът с допуснатите до националния кръг. Междувременно, с писмо от 4 май, сдружението поставя условието съюзът да им преведе определена сума до 10 май, с цел покриване на разходи, за да допусне техните участници до национален кръг.

В списъка с класираните общо 390 ученици няма нито един от явилите се при Съюза на математиците в България. Сред тях са СМГ, 125 СУ, Варненската математическа гимназия.

Съюзът на математиците реагира с писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев, в което се казва, че "селекцията на националната комисия представлява явна дискриминация на голям брой ученици от цялата страна и ограничава заслужения им достъп до национално състезание от календарния план на МОН". От СМБ призовават министъра да разпореди спешна проверка на действията и мотивите на комисията и да вземе необходимите мерки, "за да бъде възстановена справедливостта и да бъде спазен регламентът на състезанието".

От СМБ са категорични, че "недопускането на учениците, отговарящи на условията, ще доведе до окончателното дискредитиране на националния кръг и съпроводения с това обществен и медиен отзвук. Редно е при установяване на нарушения на регламента и дискриминативни действия срещу български ученици, членовете на комисията да понесат отговорност за извършената селекция, под която са сложили подписите си".

Текста са подписали акад. Петър Кендеров, председател на УС на СМБ, проф. Николай Николов, зам.-председател на УС на СМБ и проф. Емил Колев, член на УС на СМБ.

Развитие

Днес OFFNews изпрати запитване до МОН и за това как би могъл да се реши казусът. В отговор от министерството се ангажираха да посредничат за решаването на спора:

"Ръководството на МОН е поканило двете страни по казуса – проф. Сава Гроздев от Сдружение „Европейско кенгуру“ и акад. Петър Кендеров от Съюза на математиците в България - на среща. Очакваме на нея двамата да изгладят различията си и да уверят екипа, че ще бъдат взети необходимите мерки да няма нито един ощетен участник в състезанието. Тази среща трябва да се състои утре следобяд", пише в отговора на МОН.

Състезанието "Европейско кенгуру" е едно от значимите математически състезания, с резултатите от което приемат математически училища, а високите постижения на участниците им осигуряват и стипендии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9011

2

kodbg

15.05 2017 в 23:07

Редом с доверието, ръка за ръка върви и отговорността... Когато комисията се справя, суперлативите са както за нея, така и за МОН.
Когато не се справя - отговорността също трябва да е споделена.
Извинението - то не е съгласувано с експертите е... ами те експертите са в избраната от МОН комисия все пак.

Много е сладко така - назначаваш изпълнители, като сгафят - ама ние не носим отговорност, те не са съгласували с нас :)

8005

1

RV

15.05 2017 в 22:59

Всъщност "разправия" няма, всички нападки, действия и ултиматуми са еднопосочни - от проф. Сава Гроздев към СМБ и в частност акад. Кендеров. От сайта на международното състезание става ясно, че организацията отговорна за провеждането му е точно СМБ, макар и лицето главен организатор да е професора: http://www.aksf.org/countries.xhtml#BG