Община Стамболово с помощта на Нестле България залеси 31 декара дъбова гора

Или как бизнесът, насочен от държавата, помага на по-бедните общини в справянето с пожарите

Искра Ангелова 29 март 2024 в 16:18 9422 0

Нели Ангелова, Нестле България

Снимка От До Консулт

Нели Ангелова, Нестле България

31 дка опожарени територии са залесили от общината на Стамболово по инициативата „Залесяваме активно“. Нестле България стартира тази национална амбициозна програма, която вече ще бъде достъпна за всички общини в страната. Фондът, с чиято помощ е направена първата копка и първото залесяване край с. Стамболово, ще предлага ежегодно подкрепа за спечелилата конкурса им община. Това е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини. Само у нас Нестле България използва в производството си 2 500 тона родна пшеница. 

Вчера Нестле България покани партньорите на инициативата „Залесяваме активно“ - кмета на Стамболово и неговите заместници, кмета на най-близкото до опожарения район село Пчелари, представители на общината и горското стопанство, заместник-министъра на земеделието Мирослав Маринов и представители на медиите заедно да видят на място постигнатия до момента резултат – засадени са 31 дка опожарени територии. 21 000 засадени фиданки от противопожарни местни дървесни видове, с които се възстановяват 30 675 декара от опожарената през 2014 година гора на Стамболово. Ангажиментът на компанията не спира дотук, а продължава с 2-годишна активна грижа, която да подсигури пълното залесяване и израстване на 80% от залесените фиданки.

„Днес сме се събрали да отбележим началото на една нова гора, а не нейния край, както беше преди няколко години. Това показва, че инициативата на Нестле България е добра и трябва да продължи. Защото когато губим гора, губим не само дърветата, но и всички живи същества в нея, цялото биоразнообразие,“ каза кметът на община Стамболово Аднан Йълдъз. Той добави, че той и жителите на района искат да дадат своята дан като община в борбата срещу глобалното затопляне и отбеляза, че всяка година има все по-големи суши и затоплянето засяга всички жители на тази земя. "Искаме не само да засадим и оставим на произвола на съдбата, а да отгледаме тези дръвчета и да ги поливаме и разкопаваме," обеща кметът и благодари на пожарникарите от Хасково и на доброволците от общината, защото те са рискували живота си, за да гасят пожарите, както и на Министерство на земеделието и горите, които са им помогнали.

"Унищожава се не само гората, а и цялото биоразнообразие, целият живот на това място," каза заместник министърът по земеделието Мирослав Маринов, като си спомни един от най-големите пожари в последната година в Гърция и призова да се спазват противопожарните мерки, като наблегна, че видовете дъбове, които са засадени са пожароустойчиви. Той самият е от Сливен, та се пошегува, че въпреки силния вятър за лесовъдите няма лошо време - има лоша екипировка.

Общинските горски територии в България са общо 4 418 580 дка, а средногодишно в страната се отчитат по 451 горски пожари, които ежегодно засягат 47000 дка, голяма част от които не могат да се възстановят самостоятелно. Инициативата SOS Залесяване цели да помогне именно на тях с дарителски фонд, който да съдейства за залесяването на невъзобновяемите опожарени горски терени.

"В живота си всеки човек трябва да засади поне едно дърво," каза Нели Ангелова, мениджър Комуникации Югоизточен пазар от Нестле България и подчерта, че компанията има дългосрочен ангажимент към тази новозасадена гора - тригодишен, докато една фиданка се обгрижва, полива и теренът около нея се обработва. "Гората произвежда кислород, знаете, гората е място за живот на много биологични видове и източник на вода, и помага на ерозионните процеси," добави тя. "Проектът с Община Стамболово беше предизвикателен, но и вдъхновяващ, а увеличения фонд за залесяване се надяваме да предизвика вниманието и желанието от 265-те общини в България да го спечелят и използват за тяхна собствена залесителна програма,“ - каза г-жа Нели Ангелова от Нестле България и връчи на кмета на Стамболово Аднан Йълдъз лопата, която той символично да предаде на кмета на общината, спечелила конкурса като знак на приемственост с пожелание и следващата мисия да е така успешна.

Правилата за участие в конкурса и критериите за оценка на проектите ще бъдат официално обявени в рамките на месец април на сайта на Нестле България, както и през каналите на НСОРБ, която е официален партньор на инициативата. Срокът за кандидатстване с проекти за залесяване е два месеца, а един месец след обявяването на победителя, той ще има достъп до дарителския фонд от 60 000 лева на Нестле България, с които да се залесят минимум още 30 декара горска площ.

Халейбрян Метин Сейдахмед, един от залесителите, каза, че почвата е била много трудна за обработване, имало е много суша и камъни. "60 % жълъди от 18 500 бройки," гордо добави Айри Джелахтин Пейзи, "а трудно беше, защото никога не е орано на това място." Отнело им е повече от три месеца да засадят всичките фиданки, защото и времето не винаги е позволявало - валяло е, станало е кално. Те обясниха, че ще ги поливат с помпа от близкото язовирче и ще ги разорават. На въпрос какви са по професия и двамата отговориха, че са земеделци и отглеждат люцерна. "А гора тук ще има след 50 години. Най-важното е, че сме останали в България, за да работим," заключиха младежите.

"Ще прихване всичко, но важно е, че има бюджет и за поливане, и за окопаване. Имаме трактор, техника, механизация, с мотика доокопаваме около корена, за да може водата, с която се полива, да иде до корена," се включи в разговора Тасим Йълдъз.

Искате да знаете повече?

Инициативата „Залесяваме активно“ на Нестле България е част от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 000 000 дръвчета до 2030 г. в районите, от които набавя суровини за своите продукти.
През 2022 г. Нестле България започна инициативата “Залесяваме Активно” с доброволческа акция, в резултат на която над 500 доброволци засаждат 10 000 дървета в Новата гора на София.

Година по-късно инициативата прераства в дарителска кампания с фонд от 50 000 лв, чиято първа мисия „SOS Залесяване 2023“ е възстановяването на 30 декара от опожарените гори на Стамболово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика