Областният на Пловдив поиска зала за бежански център, ректорът на ПУ отказа, защото е заета

Александра Маркарян 25 март 2022 в 18:32 2712 0

Снимка Wikimedia

Спортната зала на Пловдивския университет на бул. "България"

Ректорът на Пловдивския университет е отказал да предостави зала за кризисен център за украинските бежанци. Това твърди областният управител Йордан Иванов в гневна публикация във Фейсбук. В нея той говори за "невиждана надменност и арогантност" и твърди, че ректорът проф. д-р Румен Младенов "надменно и без скрупули, в пълен противовес с общите усилия, отказва каквото и да е съдействие".

От ректорското ръководство коментираха пред OFFNews, че са изумени от обвинението и обясниха, че поисканата зала на бул. "България" е единствената, в която се провеждат всички практически спортни занятия на студентите от деветте им факултета и двата им филиала, че графикът ù е пълен от сутрин до вечер, включително в събота и неделя - особено сега, когато студентите трябва да наваксват часове след двугодишно онлайн обучение заради COVID - и че освен часовете по физкултура, там репетират и музикантите студенти, включително джаз формацията им. Не сме били разбрани правилно, убедена е доц. Надя Чернева, зам.-ректор на Пловдивския университет.

Обвинението

Всички институции в държавата правят възможното да посрещнат бягащите от войната украински гражданин - започва Иванов и описва работата на създадения постоянно действащ щаб "Пловдив - Украйна" с представители от всички държавни и местни институции, които решават всекидневно бежански здравни, социални и трудови казуси. Налага им се с личните си автомобили и извън работното си време да превозват украински граждани и да търсят решения на техните проблеми - пише Иванов и допълва, че доброволци поддържат денонощно телефонната линия за помощ.

"На фона на това усилие, което вярвам, че трябва да стои вън от прожекторите - защото тази работа е наше задължение, има един човек, който надменно и без скрупули, в пълен противовес с общите усилия, отказва каквото и да е съдействие. Това е проф. д-р Румен Младенов – ректорът на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", пише Йордан Иванов и подчертава, че визира само ректора, а не цялото ръководство, нито самият университет.

Проблемът се състои в следното: от щаба се опитали да създадат кризисен център, където да се посрещат автобусите с украинските граждани и да им осигурят обслужване "на едно гише". Трябвало им помещение, пред което да може да се паркират пет автобуса. Спрели се на залата на Пловдивския университет на бул. "България", която областният управител определя като "практически единствената удачна". Опитали да се свържат с ректора неколкократно, но без успех.

"Помолих екипа си да се свърже с ректора на ПУ. Секретарката на ректора каза, че го няма. Помолихме за личен телефон. Не получихме. Лично се обадих в кабинета на ректора, представих се и попитах дали той е там. Бе ми казано, че го няма и не мога да говоря с него. Помолих за личния номер – получих отказ, въпреки че обясних важността на ситуацията."

18 часа след тези опити с Иванов се свързали от университета и му казали: "Ректорът отказа залата, не можем да Ви помогнем, г-н Иванов".

"Бях в ступор. Първо, защото не търся помощ за себе си. Второ, защото това е пълно неразбиране какво означава „бягащи от война европейски граждани“ и съпричастност. И трето, защото ми прилича на откровен саботаж на усилията на правителството и институциите", коментира управителят.

Амбициран да се справи, областният говорил с премиера Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова и др. Премиерът поел ангажимент да реши проблема в координация с министъра на образованието акад. Николай Денков.

След това областният получил предложението да огледа зала "Академик", също на ПУ. Ползването ù е преустановено със заповед на ректора през 2020 г., защото сградата е опасна. От тавана ù падат плоскости, няма отопление, "а всичко останало е пълна кочина" - пише Йордан Иванов.

Той твърди, че с отказа си да предостави залата на бул. "България" "ректорът е решил, че е по-важен от правителството, по-важен е от война на територията на Европа и от хората, които бягат от нея" и заявява, че това е: "умишлен, осъзнат и целеустремен саботаж на усилията на правителството за справяне със ситуацията"; "умишлен, осъзнат и надменен акт на неуважение към всяка институция на територията на Област Пловдив, чиито ръководители и служители всеки ден са на терен и дават всичко от себе си за справяне с кризата"; "гавра с бягащите от войната майки с деца" и "демонстративно неуважение към всеки доброволец и дарител, които отделят лични средства и време, за да помагат".

Иванов признава, че е направил заключенията си, без да познава и без да се е срещал с ректора.

За него историята е "едно от най-мазните петна, поставяни върху емблемата на ПУ някога". Областният управител се обръща към професора задочно с думите: "За мен поведението ви е срам за достойните ви колеги в университета, за неговите възпитаници, за солидарното българско общество и страдащите украинци". Той завършва публикацията с изречението "Срам и позор".

Отговорът

Зам.-ректорът доц. Чернева - която отговаря за връзките с медиите и към която ни насочиха от Пловдивския университет - бе смутена от отношението към ректора и шокирана от написаното по негов адрес от областния управител.

"Не сме били разбрани подходящо" - убедена е тя и разказа, че поисканата зала е единствената, в която спортуват всички студенти от деветте факултета и двата филиала на Пловдивски университет. Сега, след двугодишното онлайн обучение, те трябва да наваксат много часове по физическо възпитание. Освен това залата е единствената за провеждането на всички видове тържества на университета.

Оборудвана е със специална настилка, уреди и техника, които може да се дискредитират при невнимателна употреба - изтъкна доц. Чернева и предупреди, че в такъв случай щетите не биха могли да бъдат възстановени в необходимия за работата кратък срок.

Графикът на залата е зает в пълен обем, включително в събота и неделя.

Решение за предоставянето ù би предизвикало недоволството на студентите, увери доцент Чернева и посочи, че "досега всичко, което ни е поискано за украинските студенти, сме направили". Това включва например освобождаване до края на година от наемите за общежитията, в които са настанени.

Ректорът е призован да се грижи за интересите на студентите ни и в случая е направил именно това - убедена е зам.-ректор Чернева. Тя се учуди от настойчивото искане непременно да бъде дадена залата им на бул. "България" при положение, че "в Пловдив има толкова много зали". "Не я преотстъпваме дори за спортни събития", посочи тя.

"Абсурдно е да се мисли, че сме се противопоставили на апел за хуманитарна помощ на пострадалите от войната", каза още доц. Надя Чернева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови