НСТС: Схемата 60/40 за всички фирми с 20% спад на приходите

OFFNews 28 март 2020 в 17:13 5348 1

Националния съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес нов вариант на Постановлението на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус.

В новия вариант се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да бъде за всички фирми сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 20%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение.

Така отпада първоначално предложеният от правителството списък със субекти, които да имат възможност за подпомагане.

По време на преговорите, продължили близо 3 часа, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се съгласи с предложението  прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби, съобщава БГНЕС.

Спорове породи въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на ПМС, спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за месеците януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 г. спрямо март 2020 г.), а другото предложение беше спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси беше и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В хода на дискусията беше възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Социалните партньори бяха единодушни по няколко ключови предложения: необходима е промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 – съотношение, което прави ПМС неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия; да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението; да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации; да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;

Постановлението е само една от антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

Като част от постановлението тристранният съвет подкрепи и предложението на КНСБ  за работниците, които със заповед на работодателя са преминали на непълно работно време. В този случай отново ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката предвижда пропорционално компенсиране на работниците според загубения от тях доход в резултат на намаленото работно време, но не повече от 60 на сто от възнаграждението им. Подпомагането при въведено непълно работно време ще важи за всички сектори на икономиката. Смятаме, че приетите предложения ще дадат резултат и ще подпомогнат фирмите в тази трудна ситуация, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров

До обяд на 29 март, членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в Постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови