Нови критерии: 3 години уседналост за прием в първи клас

Александра Маркарян 31 юли 2017 в 13:25 30549 3

Снимка БГНЕС

Нови правила за прием в първи клас въвежда Министерството на образованието, след като съдът отмени предишните и Столична община предложи уседналост. С най-голям шанс за записване ще са децата, чиито родители живеят в района на училището поне от 3 години, предвиждат промени в Наредба 10 на МОН, внесени за обсъждане на 28 юли.

Промяната вероятно цели предотвратяване на измамите, на които станахме свидетели - родители с фалшиви адресни регистрации да изместват семейства, които от години живеят край дадено желано училище.

Според измененията в наредбата общините ще разработват система за прием с водещ критерий близост на училището до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника.

Местната власт ще определя и прилежащи райони на училищата за обхват на учениците.

В територията на прилежащия район на средищните училища се включват и населените места без училища, от които са насочени учениците.

Децата, които отговарят на водещия критерий - близост до училището, ще се разпределят в следните групи:

- първа група - деца, чийто родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият му адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението;

- втора група - деца, чийто родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият му адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението;

- трета група - деца, чиито родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес в прилежащия района на училището, но постоянният/настоящият му адрес е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението;

- четвърта група - деца, чиито родител/настойник е с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Първа група ще има най-голям шанс за прием, четвърта - най-малък.

За разпределянето в групите ще се взема по-благоприятния за ученика адрес (постоянен или настоящ).

Когато броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, децата в тази група ще се подреждат по следните допълнителни критерии:

1. дете с трайни увреждания над 50%;

2. дете с двама починали родители;

3. други деца от семейството, обучаващи се в училището;

4. деца, завършили подготвителна група в избраното училище.

Според мотивите на министъра на образованието Красимир Вълчев въвеждането на единен критерий за прием в първи клас е необходимо "за гарантиране равен достъп до качествено образование и приобщаване на всеки ученик".

Собствена система за прием на база тези критерии ще е нужна само на общините с повече от едно училище.

Предложените изменения са обсъдени с членовете на работната група, назначена със заповед на министъра на образованието и науката, подчертават от МОН.

Според тях промените ще улеснят работата на училищата, без да се нарушава интересът на учениците, и се създават условия общините да гарантират равнопоставеност на всички кандидати при приема в първи клас и да се преодолее концентрирането на ученици в определени училища за сметка на други.

Определят се ясни правила за прием, което ще осигури и по-добри възможности за контрол при кандидатстване, класиране и записване на учениците в различните видове училища, пише още министър Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

31.07 2017 в 14:29

Страшна философия за прием на децата, и наистина накрая пак само дарението към училището ще играе някаква роля..

42249

1

Denis Rizanov

31.07 2017 в 13:33

И тва не е проблем с 3-те години уседналост.
И приемът пак ще несправедлив!
Всичко ше се оправи, когато се въведе единен критерий - парите. Тогава всички ше са доволни. най-вече общинарката фъндъчкова!
Дейбамамитоимненаялиседейба!


А не искате ли аз да почна да плащам местни даници на придобитото имущество след третата година бе!? А, калпазани с калпазани ниедни!