Нов 19-етажен блок разтревожи жители на "Овча купел"

OFFNews 17 януари 2017 в 14:46 12762 1

Жители на улица Маестро Кънев в столичния квартал "Овча купел" сигнализираха за тревожен строеж на 19-етажен комплекс, който се изгражда на доскоро общинската поляна до блоковете им и ще прегради част от улицата. По думите им строежът е смущаващ и с оглед безопасността на околните сгради, защото по екологични и геоложки съображения районът не е подходящ за толкова високо строителство.

Парчето земя, доскоро общинска собственост, години наред е седяло неподдържано и в окаяно състояние. Жителите все пак се надявали, че един ден общинските финанси ще стигнат за облагородяването му в детска площадка, игрище или малък парк. Вместо това в последните две години обраслата с храсталак поляна се превърнала в свърталище на бежанци. 

Хората не един път се опитвали да съобщят за нередностите в различни институции, но никой не обърнал внимание на сигналите. 

Преди година с тях се свързала строителна фирма, която обявила, че поляната, заедно с част от улицата, вече е тяхна собственост и на нея ще се строи. Заграждат имота и започват сериозни подготовки за строеж. Оказва се, че там ще изникне 19-етажна сграда. 

Според жителите на улица Маестро Кънев в района не трябва да се строят високи сгради заради въздушни течения. 

"Притеснени сме чисто човешки – дали изкопът, който трябва да се направи за построяването на 19-етажна сграда, няма по някакъв начин да увреди домовете ни. Не разбираме от хидрогеология, но знаем за подземните води, с които е богат кварталът ни. Не разбираме и от сеизмология, но сме чували, че сме близо до земетръсен разлом.

Притеснени сме чисто граждански – не знаем кои закони, точки и подточки са заобиколени, за да станеш собственик на вече съществуваща улица. Не знаем кои разпоредби и алинеи позволяват да вземеш разрешително за такъв огромен бъдещ строеж.

Притеснени сме и дали институциите ще намерят начин да запазят достъпа до домовете ни, дали ще успеят да осигурят свободното придвижване на нашите деца до близките детски градини и училища, както и да играят на площадки и зелени зони, дали ще намерят начин да урегулират паркирането на стотиците леки коли в района", пишат притеснените жители на квартала в писмо до редакцията ни.

Междувременно строежът вече е в процес.

Пред OFFNews главният архитект на община "Овча купел" Емилия Андреева обясни, че имотът не е общински, а е реституиран. По думите й точно в тази част не минават въздушни течения, а подземните води са в района на банята, който е далеч от поляната. Блокът на притеснените граждани е бил построен по същия начин, по който сега се строи новият, посочи тя.

Улицата няма да бъде затворен. Според арх. Андреева самата улица не съществува в кадастъра на квартала. "Най-вероятно, преди години строителят е направил улицата, за да може жителите на блока да могат да стигат до домовете си. В никакъв случай няма да бъде затворена или отцепена", заяви тя.

Имотът е купен от частно лице през 2013 г. година и сегашният му собственик е компанията "Главболгарстрой Холдинг АД".

"Постарахме се да създадем проект, с който да осигурим уникални гледки от всяко жилище. Внимателно изследвахме размера, ориентацията и местоположенията на отделните жилища, за да предоставим максимален простор, слънчева светлина и видимост към Витоша или София", обясниха от фирмата.

Новата сграда няма да засяга източното изложение на нито един апартамент от най-близкия блок, увериха още те.

Сградата е проектирана с подземен паркинг, решен на едно подземно ниво за по-голямо удобство, като паркоместата обезпечават жилищните единици на 110%, обясниха още от строителната фирма. Комплексът ще бъде с контрол на достъпа. Върху шестте декара ще бъдат изградени и площадки за спорт, барбекю, мини голф игрище, детски зони за игра и забавления, както и фитнес на открито.

Проектът е съобразен и с допустимите отстояния от сградите в съседните имоти. Изготвен е на основание виза за проектиране, издадена от главния архитект на СО, в която са посочени допустимите отстояния от сгадите в съседните имоти.
За проекта има издадено разрешение за строеж от 21.12.2016г., което влезе в сила на 12.01.2017 г. Това означава, че са спазени всички законови изисквания, коментираха още от фирмата.

"Главболгарстрой" АД придобива имота в края на 2013 г. от частно дружество. Към тази дата, съгласно предоставената документация за имота, има влязъл в сила ОУП на София. Той е одобрен с две решения на Министерски съвет (РЕШЕНИЕ №697/19.11.2009 г. И РЕШЕНИЕ №960/16.12.2009). Това е и единственият ОУП, който е одобрен със закон. За м.“Овча купел – квартал 50“ има и действащ план за регулация от 2001 г., посочиха още от "Главболгарстрой".

"От горепосочените документите става видно, че върху парцела няма улица, а тя трябва да се намира в съседство. В действителност обаче съществуващата улица „Маестро Кънев“ в отсечката си на съединяване с бул. „Монтевидео“ попада в границите на нашия парцел. За това и беше разработен проект, който изключва тази площ от площта, която ще се застрои.
От чисто човешка гледна точка осъзнаваме, че ул. „Маестро Кънев“ в сегашния си вид и местоположение е единствената улица, осигуряваща излаз към пътната артерия „Монтевидео“ за живущите в съседните жилищни кооперации, както и до НСУ София, НБУ, детска градина, ДАБ, военни общежития и др., като към сегашния момент е дори изключително натоварена и трудно проходима.

Проектът ни не предвижда строителство на нова улица, като достъпът до него е решен с връзка към ул. „Монтевидео“.
Що се отнася до казуса с ул. „Маестро Кънев“, решаването му е в юрисдикцията на компетентните общински органи, като ние може да гарантираме единствено пълното ни съдействие в качеството си на собственици и заинтересовани лица", допълват от фирмата строител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови