Няколко дни били достатъчни за специалния надзор над КТБ

OFFNews 10 септември 2014 в 20:55 13945 2

По закон банка трябва да остане под специален надзор само няколко дни. Това заяви пред БНР бившият подуправител на банковия надзор в БНБ Емилия Миланова по повод специалния надзор в КТБ.

Специалният надзор е краткосрочна мярка. Поставяме в петък банката под специален надзор и в понеделник работи. Така го правят навсякъде по света, така сме го мислели и ние. Ако Управителният съвет на БНБ взима решенията си по собствена воля, а не по чужда, то той дълбоко не разбира същността на специалния надзор, посочи Миланова. 

Вижте какво се случва - вече 3 месеца не се прави нищо от гледна точка на оздравителната процедура, защото няма такава. А на края на тези 3 месеца тепърва ще се взема решение за ново удължаване. Как е възможно Управителният съвет, управителят, да не са прочели Закона за кредитните институции, коментира Миланова.

Мерките, взети за случая с КТБ, са подходящи по-скоро за банка с капиталов проблем, а не за банка с ликвиден проблем, какъвто е случаят с КТБ, категорична е Емилия Миланова.

По думите й веднага трябва да се прекратят договорите с одиторите и да се изпратят екипи, които да установят финансовото състояние на банката.

Фалитът на КТБ ще бъде най-скъпият вариант за излизането от кризата с банката, защото в този случай ще се опразни целият Фонд за гарантиране на влоговете, а правителството ще трябва да добави и бюджетни средства с размера на недостига. При оздравяване на банката Фондът би участвал с много по-малка сума, а използваните публични пари могат на по-късен етап да се възстановят, допълни Миланова.

По повод срещата за КТБ при главния прокурор Сотир Цацаров Миланова заяви, че БНБ е независима институция и не трябва да приема съвети от правителството или други органи. От друга страна, след като тя не прави нищо, може главният прокурор да е напипал някаква такава област, в която може да предизвика БНБ да направи нещо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!