Появи се инвеститор, който иска да спаси КТБ

Александра Маркарян Последна промяна на 10 септември 2014 в 19:33 6841 3

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Инвеститор, който иска да придобие Корпоративна търговска банка, е изпратил писмо до Българската народна банка днес, съобщи пресцентърът на БНБ.

Прессъобщението беше изпратено в 19.29 ч. - два часа след официалния край на работното време в държавните институции, когато основните телевизионни емисии са готови или в края си, а повечето вестници са отпечатани или вече са в печатниците.

Писмото е изпратено от EPIC - финансов консултант с изключителни права на консорциум, в който водещ е Фондът на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО). В консорциума влизат и "други не посочени акционери и потенциални инвеститори", се казва в прессъобщението на БНБ.

С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз.

"Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение", се казва още в прессъобщението.

На 22 август 2014 г. БНБ изпрати писма до двата най-големи акционера в КТБ – „Бромак“ АД на Цветан Василев и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Както беше съобщено на 1 септември 2014 г., на 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

"До края на днешния работен ден, 10 септември 2014 година, не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ г-н Цветан Василев", уточняват от БНБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2014 в 11:22

Прилича ми на начин да забавят решенията и изнасянето публично на информация.

11.09 2014 в 00:15

Има ли неруски рубли?

10.09 2014 в 20:38

Много силно мирише на руски рубли.Ц.В. ще олекне с няколко стотици милиони и ще му бъде позволено да остане жив.