Сашо Дончев: До 13 дни БНБ обявява какво е състоянието на КТБ

Симона Костадинова 09 септември 2014 в 16:16 4870 7

До 21 септември БНБ ще обяви пълния доклад за състоянието на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това обещание на главния прокурор е дал управителят на БНБ Иван Искров, каза пред журналисти председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Сашо Дончев, който присъства на срещата на работодатели, синдикалисти, финансисти и експерти при главния прокурор. 

Тази вечер обаче пресцентърът на БНБ обяви, че председателят на УС на БСК и изпълнителен директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев не е упълномощаван за говорител на централната банка.

От БНБ посочиха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади и този срок е 20 октомври. Във вече заявения срок няма промяна, подчертаха от Централната банка.

Днес Дончев каза още, че идеята за днешния разговор с главния прокурор е била на бизнеса.

„Ние се опитахме да бъдем достатъчно откровени и разсъждавахме на глас за причините, които може би са довели до това. Очевидно обаче, че нещата са много и то тези неща са тиражирани”, обясни Дончев.

По думите на Дончев всички събрали се на днешната среща са на мнение, че банката трябва да бъде оздравена и да бъде направено всичко възможно тя да отвори врати.

КТБ може да бъде възстановена единствено с публични финанси, заяви председателят на Българската стопанска камара.

Той обясни, че от БСК нямат лични интереси в КТБ, но има членове на камарата, които имат замразени пари в нея.

„Ние не настояваме и не твърдим, че всички действия, извършени в тази банка през последните особено 4-5 години, са били законосъобразни и че не могат да бъдат упреквани, но ние държим банката да бъде съхранена, като бизнес. Общо взето в тази насока си обещахме и следващи срещи и разговори“, допълни Дончев.

Дончев каза още, че обвинител номер едно по-рано днес е имал среща с финансовия министър Румен Порожанов и с гуверньора на БНБ.

На въпрос дали Цацаров се явява медиатор в случая за КТБ, той отговори, че „очевидно главният прокурор има някаква отговорност“.

„Очевидно е, че изпълнявайки тази отговорност – той има нужда да провежда тези срещи, защото може би всеки един от нас знае нещо, което би било полезно за техните действия”, допълни председателят на БСК.

Дончев смята, че до момента не са направени действия по спасяването на банката и че банката не е била в „ лошо състояние на 21 юни, когато беше наложен този надзор”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови