Над 2 млн. лв. се отпускат за децата в частните училища

OFFNews 02 май 2018 в 13:18 3609 1

Над 2 млн. лв. се отпускат за децата в частните училища

Правителството отпусна 2 140 039 лв. допълнително на общините. Парите от централния бюджет са предназначени за издръжка и стипендии в частните училища, съобщи пресслужбата на кабинета.

Възможността за държавно финансиране за частните училища и детските градини бе заложена в Закона за предучилищното и училищното образование. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят съответните общини, които разпределят парите между образователните институции въз основа броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарта за дете и ученик, стандарта за група и паралелка и стандарта за институция, определени от Министерският съвет.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени 6 частни детски градини и 9 частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

Неизразходваните в рамките на текущата бюджетна година средства могат да се използват от частните детски градини и частните училища само за финансиране на същите дейности през следващата година.

Стипендии

Учениците в частните училища вече имат право на стипендии с финансиране от държавата благодарение на промени в Наредбата за условията и реда за получаване на стипендии на учениците след завършено основно образование, приети през есента на 2017 г. по предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Финансирането ще започне от втория учебен срок на учебната 2017-2018 г.

За бюджетната 2018 г. за стипендии ще се предоставят общо 283 904 лв. Сумата ще се разпредели между учениците от 46 частни училища в 10 общини.

Стипендиите за успех са в размер от 21 до 60 лева. Целевите - за ученици с трайни увреждания, без родители или с един родител - са в размер до 100 лв.

С промените в наредбата се разреши също учениците в дуална форма да се борят за стипендия, на такава да имат право и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

02.05 2018 в 14:09

За инвалидите, музикантите и метереолозите няма пари, обаче за управленските чеда по частните лицеи ще се намерят. Ура за мутрогербите!