Quantcast

Набират младежи за дуално обучение в Германия

OFFNews Последна промяна на 19 август 2014 в 15:03 3441 0

Федералната агенция по труда към германското Министерство на труда и социалната политика започва да набира кандидати за дуално обучение в Германия, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Програмата “The Job of my Life” има за цел да подпомогне, в това число и финансово, общо 2000 младежи от ЕС, които да започнат дуално професионално обучение в Германия.

Изискванията за младежите, които ще започнат обучението си през 2015 г. са различни в сравнение с предишните години, обясниха от АЗ.

Дуалното професионално обучение е част от образователната система в Германия и дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия да се придобият практически умения и опит на работното място.

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят.

От германското министерство се покриват разходите за курс по немски в България до достигане на ниво B1, пътуване до Гемрания за започване на практика и на същинското обучение, курс по немски в Германия по време на практиката или обучението, едно пътуване до България годишно по време на учебната година. Младежите ще получават още заплата от работодателя, както и допълващо възнаграждение от германското министерство до достигане на доход от 818 евро на месец.

Заплатата за практиката не може да бъде по-малка от 200 евро, а възнаграждението за обучението се определя по тарифни договори за съответните бранш и провинция.

Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица, допълват от АЗ.

Кандидатите трябва:

  • да са на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за включване в програмата в началото на 2015 г. трябва да не сте навършили 28 години);
  • да имат българско гражданство;
  • да имат завършено средно образование, но да нямат магистърска степен;
  • да живеят в рамките на ЕС, но да не живеят от повече от 3 месеца на територията на Германия.

Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на 2014 г. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.

  • Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:
  • хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене);
  • хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);
  • строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );
  • технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).
  • други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

Кандидатите за участие в програмата „The Job of my Life” за 2015 г. трябва да изпратят автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на [email protected], като трябва да посочат предпочитаната от тях сфера или професия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !