Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

На кого пречи люлката за деца с увреждания

OFFNews 03 февруари 2020 в 10:55 2526 0

Първите люлки-везни, които могат да се ползват и от деца с увреждания бяха монтирани неотдавна в София и Плевен. Инициативата е на майката на две деца Ана Йончева и други съпричастни родители, които събират пари за реализирането на идеята си. Съоръжението може да се ползва както от деца в инвалидни колички, така и от майки с бебешки колички.

Само два дни след монтирането на първата люлка, по нея са нанесени щети, които според Ана Йончева са напълно умишлени:

"Някой абсолютно умишлено и с цел е повредил люлката. Важността на самата вратичка е голяма, защото без нея няма как детето да се задържи. Тя играе ролята на стена, която да задържи и спре количката, като по този начин детето е напълно самостоятелно", категорична е Ана Йончева.

Към този момент съоръжението в София е счупвано и поправяно вече два пъти, като неговият демонтаж се налага поради наличие на опасни елементи.

Управителят на контролиращата фирма от столичната община - Ивайло Сиркаров обясни пред БНР, че не е направил предписание за това съоръжение, но е уточнил по кои членове и кои изисквания то съответства и по кои не:

"Това съоръжение не е произведено по надлежния ред. Надлежният ред на производство е от фирма, която се занимава с производство на такъв тип съоръжения за игра за обществено ползване. Следва да бъде произведено от такава фирма, да бъдат издадени съответните продуктови сертификати, че отговаря на определените изисквания. Сега научих, че е било чупено няколко пъти. Ми да, най-логично е да е било чупено няколко пъти, защото не е било изпитвано за натоварванията, за които е предвидено", каза Сиркаков.

Ана Йончева сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че производителят от Пловдив е „същият контролен орган като г-н Сиркаров“ и е издал нужните документи

„Миналата година се свързах с господин Сиркаров, когато самата люлка беше все още идея в главата ми. Никога не съм твърдяла, че съм запозната с нещата. Търсих тогава съдействие с него - чисто като информация какво ми трябва законово, какво трябва да знам, за да бъде произведена такава люлка в България. Още тогава ме насочи и каза: „Купете си от чужбина, внесете си“. Аз казах: „Не искам“. Този човек беше предубеден към самото съоръжение преди още дори да го направя…. Започнах да търся кой може да ми съдейства. Г-н Пейков се нае и каза: „Аз ще направя тази люлка“. Така намерих и г-н инж. Попов в Пловдив, който е същият контролен орган, какъвто е г-н Сиркаров, но отговаря за Пловдив. Когато му споделих идеята си каза: „Страхотна идея, с каквото мога, ще ви помагам“. Този човек познава законите и наредбите. Благодарение на неговите знания правим люлката, така, че тя да отговаря на всички изисквания“.

Сиркаров обаче е категоричен, че не е игнорирал Йончева, а я е посъветвал да внесе люлката, защото в чужбина тя би била изработена от утвърден производител:

„А тя всъщност се е обърнала към фирма за велосипеди да ѝ изработят детско съоръжение… Тоест вие искате да имате чорапи и отивате при обущар да ви ушие чорапи. Това е абсурдно….Не знам тази госпожа откъде е стигнала до извода, че не обичам децата с увреждания. Световните утвърдени добри практики в тази област са децата да могат да бъдат интегрирани като са на детската площадка, когато бъдат без инвалидни колички на детската площадка, тоест бъдат поставени в люлки. Има достатъчно такива люлки, тип „гнездо“, които са за такива деца, бъдат поставени в пясъчник, в клатушки с облегалки… Отделно има достатъчно занимателни панели от рода на морски шахове, сметала и т.н. без детето да бъде сваляно от инвалидната количка да може да се занимава с нещо“.

Тези деца имат по-здрави ръце от връстниците си и могат добре да се задържат на обикновена люка, категоричен е Сиркаров. Йончева обаче е категорична, че дете с церебрална парализа не би могло да се задържи на обикновена люлка и обвини Сиркаров, че не е запознат със специфичните нужди на децата в колички.

„Дори и човек, който не познава такова дете, може ли да си направи труда да прочете и да види как ще се задържи това дете. Затова тогава му казах: „Каня ви на среща да покажете нагледно това, което сте научили на теория, да го покажете на майките - как да ги задържат децата си, да ги пренесат на ръце“.

Директорът на „Зелена система“ в Столичната община Димитър Данчев заяви: „След като имаме този доклад с описаните несъответствия по съоръжението, ще се допитаме до фирма-производител дали това съоръжение наистина има такива елементи и как е необходимо те да бъдат заменени, за да може то да бъде поставено сред другите съоръжения и да бъде безопасно за ползвателите“.

След като несъвършенства, които съществуват, бъдат отстранени, люлката ще остане, а няма да бъде премахната, категоричен е Данчев.

„Ние сме се свързали с такъв производител с молба за съдействие, така че ще съдействаме на госпожа Йончева люлката да бъде приведена съобразно съответствията на наредбата, след което ще възложим на господин Сиркаров отново да бъде изготвен такъв доклад за проверка дали наистина тези съответствия са отстранени и съоръжението е сертифицирано, съобразно надлежния ред“.

Според наредбата, която е от 2009 г., изискванията са 50% от съоръженията на детските площадки трябва да бъдат пригодени и за деца с увреждания. Във всички нови площадки, изградени на територията на Столичната община, тези изисквания са спазени. Непрекъснато се извършват и проверки на площадките за останали стари, опасни съоръжения, категоричен е Данчев:

„На всяка площадка може да бъде да бъдат забелязани такива съоръжения. Площадките, които не отговарят на изискванията на наредбата, ежегодно биват премахвани и на тяхно място се изграждат нови площадки“. След като бъдат отстранени съответните несъответствия, люлки като тази, ще бъдат интегрирани и на други площадки, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews