Мартин Минчев пред Nostrabet: Искам да играя повече за Спарта Прага

OFFNews 29 юни 2023 в 10:10 631 0

Нападателят Мартин Минчев е от онези наши футболисти, които могат да станат част от едно по-успешно бъдеще на държавния тим. Минчев е само на 22 години, но предвид страхотните му футболни качества и интелект на терена, той отдавна е в националния отбор на България. През изминалия сезон варненецът имаше повод за радост с клубния си тим Спарта Прага, с който за първи път стана шампион на Чехия. Това бе и първа титла за чешкия гранд след деветгодишна пауза.

В специално интервю за Nostrabet.com Мартин Минчев говори за първия си значим триумф в кариерата и анализира представянето си през изтеклата кампания.

- Г-н Минчев, доволен ли сте от играта си през изминалото първенство в Чехия?

- Не бих казал, че оценката ми е отлична, тъй като искам да играя повече за Спарта. Но за този шанс, който ми се даде, мисля, че оправдах доверието с голове и асистенции, които се оказаха ключови и важни за първото място. Амбициите ми са обаче да играя по-редовно.

- На кой пост Ви използва датския треньор на клуба и какво изискваше от Вас?

- Играех в зависимост от тактическата ни постройка, основно зад нападателя или като чист нападател. За мен обаче това няма особено значение, тъй като съм свикнал да се справям на всеки пост в атака. Иначе от мен се искаше да внасям острота в предни позиции, да бележа голове и да участвам в головите атаки.

- Има ли много чужденци в Спарта и такива, които са Ви конкуренти?

- В отбора сме осем чужденци, които са европейци, а за всеки пост се конкурират най-малко по двама. Това за мен е полезно, тъй като голямата вътрешна конкуренция ми помага да се развивам и да се старая да поддържам постоянно добро игрово ниво.

- Как Спарта стигна до титлата?

- Имахме труден старт, тъй като в началото на сезона направихме грешни стъпки и в пет мача поред завършихме наравно. След зимната пауза обаче и нашите конкуренти се издъниха, а ние записахме серия от победи и натрупахме точки. Ключов се оказа успехът над основния ни опонент Славия Прага, след който се откъснахме пред тях с 5 точки 3 кръга преди края. В следващите две срещи записахме победа и равен, и вече бяхме недостижими на върха преди последното ни домакинство.

- Как отпразнувахте първата титла след 9 години?

- Всички бяха много щастливи. Нашите привърженици нахлуха на терена след края на мача, който ни направи шампиони. После отново нахлуха на терена и след последното ни домакинство. Имаше една импровизирана сцена около центъра, на която ликувахме с титлата и представяха всеки един от нас, а феновете наоколо ни аплодираха.

- Какъв е стилът на игра на Спарта?

- Треньорът държи да сме доминиращият отбор. Да играем с топката и да атакуваме, което на мен ми харесва. С това се отличавахме и от другите, но когато трябваше да търсим и резултати напролет, действахме по-умно и прагматично.

- Има ли разлика между нашето и чешкото първенство?

- В Чехия се играе директен футбол, има повече единоборства, повече тичане. Като цяло са по-подготвени футболистите физически и тактически. Аз винаги съм твърдял, че в България имаме технически добри играчи, но когато излезеш навън, тогава разбираш къде си изостанал.

- Пред колко публика игра Спарта?

- Преди да се завърнем в битката за титлата, идваха по 13-14 хиляди зрители, но след като стана ясно, че можем да станем шампиони, стадионът ни вече беше пълен и на всеки мач присъстваха по 19-20 хиляди фенове.

- Как върви лятната селекция на Спарта и къде ще се подготвяте?

- До този момент са привлечени един чех и един чужденец, а след седмица ни предстои предсезонен лагер в Австрия, където ще се проведе същинската част от подготовката.

- Целите ви през новия сезон?

- Да защитим шампионската си титла, а в Европа да влезем в групите на Шампионска лига. Ние започваме от третия предварителен кръг и ще разполагаме с достатъчно време, за да се подготвим.

- Следите ли родния си Черно море?

- Разбира се. Следя всеки мач на отбора и усещам, че футболисти и фенове са станали още по-задружни. Отборът показа, че израства от мач на мач и е в състояние да се противопоставя успешно на най-добрите у нас. Ако този сезон малко не му достигна за по-високо класиране, то през следващия съм убеден, че ще го постигне.

- Да разбирам ли, че очаквате „моряците“ да се борят за медали и Европа?

- Това е съвсем логично, след като Черно море има сработен състав, с ярки индивидуалности и изграден отборен стил на игра. Виждам, че родният ми тим започна с убедителни победи в контролите, надявам се да започне с победа и в новото първенство и после да продължи да печели и да радва с играта си.

- Иван Дюлгеров и Виктор Попов също като Вас са юноши на Черно море и национали. С представителния тим пък сега тренират 11 юноши. Какво мислите за тази политика на „Тича“?

- Това е пътят и това прави доволни всички симпатизанти на Черно море. Тази приемственост, тази практика в клуба трябва да се запази, за да знаят поколенията таланти в нашата школа, че ако показват, че заслужават, ще получават шанс да се наложат при батковците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!