Майка на болно дете: Арестът на шефа на Фонда за деца беше нагла репресия

OFFNews 13 май 2016 в 19:16 7749 2

Майка, чието дете се лекува с пари от Фонда за лечение на деца, подкрепи бившия шеф на Фонда Павел Александров и призова за подкрепа за петицията в защита на Александров. 

Цветина Тодорова, майка на две годишно момиченце – Елица Тодорова, която в момента се лекува в САЩ със средства от Фонда за деца. 

Крайно омерзена, отвратена и гневна съм от целенасоченото публично унищожение на Фонда. Арестът на Павел Александров беше изключително нагла репресия на държавата над граждани, която включваше публично унижение, наклеветяване и арест на невинни хора като на най-опасни рецидивисти, обяви Тодорова в позиция до OFFNews. 

Тя призовава и за подкрепа на подписката в защита на Александров и неговите колеги, която може да бъде подписана до 15 май. 

Публикуваме позицията на Цветина Тодорова без редакторска намеса:

За пореден път сме изправени пред предизвикателство, което ще даде оценка на нашата гражданска и човешка съвест и ще очертае границите на прословутото ни народно търпение. Знам, че има много незаинтересовани по темата на писмото хора (тъй като не са лично засегнати, слава Богу, от въпроса). Има и други, които не вярват в каузи и веруюто им е, че „Всички са маскари”. Не към тях се обръщам.

Обръщам се към тези, които са информирани и не се оставят да бъдат манипулирани; към тези, които са чувствителни и ги боли. Към хората, които не са се предали.

Всички вие съпричастни,

По гражданска инициатива е създадена петиция в подкрепа на служителите на Фонда за лечение на деца. От позицията на майка, лекуваща детето си благодарение на Фонда, ви моля и призовавам да подпишете тази петиция. Защо?
Защото на 20.04 при акцията срещу Фонда за лечение на деца станахме свидетели на три непростими събития:

1. Изключително нагла репресия на Държавата над граждани, която включваше публично унижение, наклеветяване и арест на невинни хора като на най-опасни рецидивисти.
2. Унищожението за половин ден на структура, градена години с цената на много труд, нерви и борба на служителите ѝ. При това не каква да е структура, а такава спасяваща детски животи.
3. ЯВНА, та чак подигравателно явна употреба на Прокуратура, ГДБОП и медии за лични интереси.

Смятам, че да се вземе отношение по този случай, е въпрос от национално значение. Също поради три причини.

1. Фондът за лечение на деца беше институция, която даваше пример как трябва да работят всички държавни институции. Чисто, прозрачно, с Обществен съвет, който да следи как се изразходва бюджета, с ерудирани и компетентни служители… И БЕЗ корупция.

2. Поради страшната изречена ЛЪЖА, че тази акция няма да засегне работата на Фонда и лечението на нашите деца. Всъщност тя вече ги засегна. Последствията към момента са сериозни, много сериозни, независимо какво твърдят министър Москов и набързо новоназначения шеф на Фонда. А нататък във времето ще бъдат още по-страшно – такъв е горчивият опит на Фонда от предишни години.

3. За да покажем подкрепата си към хора, които не виждаме всеки ден по телевизията да говорят за реформи и светло бъдеще, но които тихо, методично и упорито работят за промяна. И я постигат. Хора с образование, възпитание, морал и ценностна система, помогнали на стотици деца и техните семейства. За да бъдем този път единни и да не ги оставим сами в битка, която не могат да спечелят без нас.

Тези, които поръчаха тази позорна акция останаха анонимни. Но хората, които защитиха Фонда, застанаха с имената си зад него. И те не са един и двама: родители, лекари, граждански организации и др. Какво мислят родителите, работили с фонда, можете да видите тук: https://www.facebook.com/savedarina/.

На 20.04 и следващите дни тази тема беше водеща за обществото и, случайно или не, измести всички други новини. Седмица по-късно се вдигаше наполовина по-малко шум около нея. След още една по традиция ще е забравена... Крайно време е да научим един много важен урок: да не потъваме в пагубна забрава, оплетени от ежедневието и безспирния поток от информация, който ни залива. Докато не научим този урок, не ни чака нищо добро.

Нека този път не позволяваме да забравим. Нека търсим отговори, ДОКАТО не ги получим. Дали петицията ще събере 1000, 100 000, или 1 000 000 подписа има разлика. Всеки глас е от значение. Ето и страницата, на която е публикувана петицията: http://www.peticiq.com/otvoreno_pismo_fond.

Оставам с надежда, че няма да позволим гласовете на хората, които се борят, да бъдат заглушени за пореден път. Благодаря на всички подписали се!

Цветина Тодорова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

14.05 2016 в 08:47

Колкото до отстраненото ръководство, вероятно могат да му се намерят забележки, щом има случаи със статус "предстои разглеждане" от август и септември м.г., така че емоционалния призив на г-жа Тодорова е разбираем, след като нейното детенце вече се лекува, но аз не бих залитнала в чак такава подкрепа на тези "Хора с образование, възпитание, морал и ценностна система"
Във всеки случай, ако има нарушения не е това начина да се открият и накажат, а още по малко с цената на качеството на работа на фонда. Началникът му понастоящем дава вид, че разполага с всичкото време на света - поне с такова впечатление ме остави от медийните си изяви - докато хората търсят отчаяно решения. Пожелавам спешно и успешно развитие по случаите, както и своевременни актуализации на публичния регистър за да не стоим подведени.
Кураж, дами и господа, Бог пази децата ви!

29585

1

Izalina

14.05 2016 в 08:38

сещам се за показния арест на Николай Цонев, който приключи с осъдена прокуратура ... години по-късно.

Тук обаче е заложен живот и здраве на деца, които нямат време. И вината не е на отстраненото ръководство. В електронния регистър на ЦФЛД, който би трябвало да публичната страна на работата му от началото на май са регистрирани 19 нови случая, а по 3 от тях са отпуснати някакви неголеми средства. В същото време чрез телевизиите (които резонно ги притесняват, щом родители не знаят вече към кого да се обърнат) се съобщава "5 деца заминават за лечение" (05.05.2016); "7 деца заминават за лечение" (12.05.2016) в същото време се отлагат дати за операции и се оказва, че хората разчитат на устни обещания и не могат да направят нищо освен да чакат. Дано наистина заминават и се лекуват деца. Аз съм свидетел на другите - отлагащите, чакащите и вярващите в чудото и благоволението на Фонда.