Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Къпалнята Мария Луиза - рунд пореден за милиони

Юлиана Ончева 25 юни 2017 в 08:13 20800 1

Снимка БГНЕС архив

На 6 юли къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина навършва 78 години. Последните 12 от тях е затворена и потънала в разруха частна собственост след скрита приватизация, стартирала през 2003 г. 

Столична община пък за пореден път очаква собствениците да представят проект за възстановяването на басейните след проведена наскоро среща с Николай Проданов, представляващ "Парк Мария Луиза" АД. За да се намери начин да се върне на столичани това, за което през 1939 г. тогавашният кмет инж. Иван Иванов казва: 

Радостен съм, че мога днес, от името на Столичния общински съвет и Общинската управа, да предам за ползуване от столичното гражданство първата лятна къпалня на Столичната голяма община, носеща името на малката любимка на столичани Княгиня Мария Луиза. 

Първата, построена от Столичната община, къпалня е, както ще видите, една грамадна модерна постройка, най-голямата и най-модерна лятна къпалня на Балканския полуостров. Нейните размери и съоръжения са по международните олимпийски изисквания. Застроена е върху площ от 2.100 кв. м. и струва на Общината, без стойността на мястото, 7.200.000 лева. Състои се от четири басейни: централен, 25/50 м. за плувци, с дълбочина на водата от 1.25 до 4.50 м.; втори, 20/25 м. за неплувци, с дълбочина на водата 1.10 до 1.30 м.; трети за момчета и момичета, с дълбочина на водата 0.65/1.10 м. и размери 20/32 м. и четвърти, за малки деца, с дълбочина на водата 0.20/0.30 м. и размери 6.20/20 м. Общата кубатура на водата в басейна е 4.700 куб. м. Тези басейни ще дават възможност дневно да посещават къпалнята, без ограничение на времето, над 5.000 човека.

Водата на Рила, която се впуща в басейните, поради това, че има лете ниска температура, се затопля с пара. Всеки ден една десета част от водата във всички басейни се сменява с нова, а водата от всички басейни непрекъснато се пречиства чрез филтрова инсталация и дезинфекцира с хлор, така че чистотата на водата е във всеки момент напълно задоволителна. С особена отоплителна инсталация се поддържа температурата на водата 22°—25°, като се впуща в самите басейни пара.

Къпалнята е строена по проект и техническо изпълнение на архитекта при Архитектурно-градоустройствената дирекция на Общината Борис Далчев, ръководител на железобетонните строежи е арх. Квартирников, а на машинните инсталации инж. Гигов; строежите са извършени от строителното предприятие Бр. Николови. Общото ръководство на постройката имаше бившият помощник кмет инж. Радослав Михайлов и директорът на архитектурно-градоустройствената дирекция арх. Горанов. На всички тези господа, както и на работющите, които вложиха упорит труд и любов към работата, изказвам сърдечната благодарност на Управата на града и на гражданството.

Обявявам, прочее, лятната къпалня „Княгиня Мария Луиза" на Столичната голяма община за открита!

Така архивите разкриват какво точно са загубили столичани, когато общинарите преди петнайсетина години създават смесено дружество между "Софийски имоти" и фирма на убития вече бос на ВИС Георги Илиев. 

Дружеството е учредено на 9 май, а година по-късно Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол проверява участието на "Софийски имоти" в смесени дружества от 1 юли 2001 до 30 ноември 2003 г. Шеф на одиторския екип е Теменужка Петкова, днес министър на енергетиката. Осем години тя е финансов ревизор и експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол“. След това работи в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като одитор и началник на отдел.

Докладът за "Софийски имоти" е приключен на 5 май 2004 г. Той установява, че съдружник в смесеното дружество е фирмата "Енджел" ООД. "Софийски имоти" участва с апорт на летния театър в Борисовата градина и лятната къпалня "Мария Луиза" в столицата.

От доклада става ясно, че липсата на утвърдени правила по отношение избора на съакционери с цел осъществяване на инвестиционните проекти на "Софийски имоти" ЕАД е довела до възможността ръководството на одитираното дружество да учреди съвместно дружество с наемателя на Плувен комплекс "Мария Луиза" - "Енджъл" АД, без да са определени критерии за избор и да са създадени условия на прозрачност. 

Одиторите установяват и, че през ревизирания период "Софийски имоти" ЕАД не е реализирало стопански изгоди от съучастието си в "Парк Мария Луиза" АД и до този момент то не е ефективно. 

Препоръчва се ръководството на одитираното дружество да предприеме необходимите действия за контрол върху дейността на съвместното дружество с цел да бъде постигнат максимален ефект от съучастието на "Софийски имоти" ЕАД в капитала на "Парк Мария Луиза" АД. 

Когато е създадено дружеството изпълнителен директор на Софийски имоти АД е синият Тошко Добрев, шеф на борда е Симеон Симеонов - БСП, а председател на общинския съвет е Антоан Николов. Решението е взето единодушно и предколедно - заседанието на СОС е проведено на 18 декември 2002 г. Точка 55 е докладна записка, внесена от Красимир Арсов за промяна в капитала на Софийски имоти. Против няма, въздържали се няма, приема се, пише в протокола от заседанието. През годините името на Красимир Арсов изплува много пъти покрай почистването на София и фирмите на Румен Гайтански, по прякор Вълка. Който купува от вдовицата на Георги Илиев - Мая, фирма Енджъл и придобива дяловете в "Парк Мария Луиза". 

От протокола на заседанието на СОС става ясно, че към къпалнята и летния театър в Борисовата градина, е трябвало да се прибави и обектът "водно каналче", както и "трите дансинга". 

СОС намалява капитала на "Софийски имоти" ЕАД със 764 074 лева, като обезсилва същият брой поименни акции от по 1 лв. всяка. Крайната цел е "създаване на комплексни зони за отдих, развлечение, спорт и обслужване на населението в територий, предназначени за прекарване на свободното време на гражданите, пише в решението. 

При учредяването на "Парк Мария Луиза" АД Софийски имоти е представлявано от Тошко Добрев, а Енджъл от Румен Андреев, който е съдружник в това дружество с ВАЙ-ИНВЕСТ ХОЛДИНГ АД, представлявано от Георги Илиев. 

Дружеството е учредено с капитал в размер на 50 000 лв. и размер на участието на “Софийски имоти” ЕАД при учредяването – 49 %, представляващо парична вноска, в размер на 24 500 лв.

На 06.08.2003 г. е вписано увеличение на капитала на “Парк Мария Луиза” АД от 50 000 лв. на 5 212 400 лв., при което увеличение размерът на участието на “Софийски имоти” ЕАД вече е 41,96 %, а към паричната е прибавена и апортна вноска, на Плаж-лятна къпалня “Мария Луиза” Летен театър, на обща стойност 2 162 400 лв., без ДДС, определена от СГС

Стойността на паричната и апортна вноска от “Софийски имоти” ЕАД са в общ размер на 2 186 900 лв.

В Съвета на директорите на дружеството, никога не е имало представител на „Софийски имоти” ЕАД.

През 2010 г. изпълнителният директор на “Парк Мария Луиза” АД е изпратил до “Софийски имоти” ЕАД, предложение за предварителен план и инвестиционно предложение за развитието на къпалнята, което е в размер на 33 410 000 лв. без ДДС, като предложението е за съвместна дейност. През април тази година пристига ново писмо, в което се потвърждават намеренията от 2010 г. и с искане отново за съвместни усилия за възстановяване на къпалнята. 

Конкретен проект за възстановяването на къпалнята "Мария Луиза" на "Московска" 33 все още няма. 41,96% - колкото е делът на общината, от сумата за "съвместните усилия за възстановяване на къпалнята", се равнява на над 14 милиона лева. 

Изборът - ако щете! Иначе столичани няма да си върнат лятната къпалня, която преди 78 години един друг общински съвет им предаде за ползване. 

А от този, който им я взе тайно и единодушно преди 15 години, се нароиха настоящи депутати и бизнесмени. От ляво и от дясно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!