Какво ще се ремонтира три години в Борисовата градина (снимки)

Възстановяват чешми и пластики по архивни снимки, кучетата ще пият вода от по-ниски корита

OFFNews 30 октомври 2020 в 09:12 6816 0

Историческата част на Борисовата градина в столицата ще бъде обновена и възстановена до края на 2023 г. с 10 млн. лева, 9 от които са безвъзмездна финансова помощ по ОПОС. Ще се ремонтира и тоалетната при лятната читалня, предвижда инвестиционното предложение на Столична община, което бе публикувано на страницата на район "Средец". Председателят на СОС Елен Герджиков пък качи снимки на страницата си във фейсбук. 

Преобладаващата част от обхвата между бул. "Цариградско шосе", бул. „Пейо Яворов", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Драган Цанков" е резерват на градинско-парковото изкуство, останалите прилежащи части са в охранителната зона на резервата. Възстановяването ще се извършва на три етапа и трябва да приключи през 2023 година. 

Какво ще се прави на почти 32 хектара в Борисовата 

Проектното предложение включва само ремонтно-възстановителни дейности на зоните, инфраструктурата и характерни 
елементи в парка на площ от 31,8 хектара. 

Предвижда се преасфалтиране на неремонтираните алеи. Настилките при Езерото с лилиите, Езерото с патиците, алпинеума и Братската могила ще бъдат ремонтирани.

Съществуваща обществена тоалетна ще се обнови на втория етап от ремонта, но без да се променят видът и размерите й.

Чешмите с декоративни пластики ще бъдат възстановени по стари снимки и документи. Ще се възстановят чучурите от месинг при чешмата с мече и пингвини. За целта е необходимо изготвяне на леярски модели на фигурите - мече с височина около 60 см и осем еднакви фигури на пингвини с височина 32-33 см, както и специфичните чучури.

Предвижда се и възстановяване на каменните елементи и облицовки. 

Отделно - с оглед сигурното функциониране на водопроводната и канализадионна система на чешмите - се предвижда цялостна подмяна на съществуващата инфраструктура към тях.

За възстановяване на чешмата с маймунката е необходим демонтажът ѝ, цялостно изграждане на коритото и монтиране на отлято тяло на маймунка по архивни данни. Предвидено е и подходящо обновяване на настилката около нея. 

За Езерото е лилиите е предвидено възстановяване на цялостната композиция - три различни фигури на играещи си момченца и дванадесет жаби. Ще се пресъздадат централната и страничните водни струи на фонтана с оглед първоначалния замисъл на проектантите на парка за подчертаване на централната ос на паметника на градинското и парково изкуство и ландшафтната архитектура, става ясно от проекта. 

Друг липсващ елемент е фигурата на момиче при малкото езерце, западно от детската площадка. След анализ на конструктивното  състояние на запазения постамент проектът предвижда възстановяване на пластиката, както и „бълбукащ" гейзер по архивни данни. 

Ще се възстанови и пластиката на Орфей при лятната естрада, скулптурната украса - жерави на островчето в езерото с водоплаващите птици и чучурите с форма на лъвски глави при водната площ зад Братската могила.

Предвижда се и възстановяване на добре познатата на софиянци фигура на козле при детската площадка.

Нови пейки и кошчета за отпадъци в стила на вече ремонтираните части на парка и розариума ще бъдат поставени и в тази част на Борисовата градина. Чешмите между откритата читалня и Маймунарника, в горната част на парка при завоя към къпалня „Мария Луиза” и до подлеза към бул. "Цариградско шосе”, ще се ремонтират. Проектът предвижда изграждане на втори корита на по-ниска височина към чешмите в близост до тях в зелените площи - за конете на полицията, кучетата и представителите на парковата фауна. Целта е животните и хората да не пият вода от едно и също място. 

В Борисовата след ремонта ще има и информационни и насочващи табели, както и лампи по повече алеи. 

На територията на парка има изградена автоматизирана поливна система в зоните около детската площадка, розариума, паметника на цар Борис III. В тази зона се предвижда допълване на съществуващата поливна система и включване на площите, които в момента се поливат ръчно. 

Нова система за видеонаблюдение ще действа в Борисовата. Проектът е съобразен е изискванията на Столична община към типовете камери, зоните за разполагане и обхвата им за наблюдение. Целта паркът да стане по-безопасно място за хората, с повече ред и не на последно място - по-малко рушене на общинската собственост на столичани. 

Видеонаблюдението е от ново технологично поколение, предоставящо съвременни функционалност (аналитични функции)
и топология (с централна компонента), с цел повишаване на сигурността и контрола в общината, намаляване и подобряване на възможностите за реакция при предотвратяване и разкриване на престъпления. Системата за видеонаблюдение се изгражда при използване на съществуващата в СО софтуерна платформа, става ясно още от инвестиционното предложение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews