Има ли виновни за смъртта на родилката в Сливен?

OFFNews 20 август 2018 в 09:32 17255 3

Снимка Личен фейсбук профил

Починалата родилка Ренета Томова

Днес се очаква болницата в Сливен да направи официално изявление по случая с починалата 33-годишна родилка Ренета Томова. Тя издъхна миналата седмица ден след раждането си, което протекло тежко и се стигнало до употреба на форцепс. Детето се е родило с наранявания - с оток на главата и пареза на едната ръчичка. 

Започна и проверката на случая, която да установи дали има лекарска грешка. Вчера около 200 души протестираха срещу медицинския екип, извършил раждането. Преди да почине, покойната Ренета разказала на майка си и на приятелка, че раждането протекло по варварски начин, от екипа скачали върху нея и натискали корема ѝ, за да извадят бебето. Според много специалисти този метод е остарял и не се трябва да се прилага в съвременната практика, защото няма ясен алгоритъм.

"Законът и стандартът по акушерство и гинекология позволяват да бъдат прилагани (тези практики - б.р.)", заяви пред БНР д-р Юлия Бянкова, която завежда реанимацията в сливенската болница "Д-р Иван Селимински" и е председател на Централната комисия по професионална етика на БЛС.

Протестиращите вчера настояваха лошото отношение на лекарите и акушерките да се промени, за екипа да има съд, както и да бъде прекратена практиката с натискането на корема на родилките, когато бебето не излиза.

По думите на д-р Юлия Бянкова проверките в болницата вече са факт, има и заведено досъдебно производство. Болницата ще бъде проверена от екип на Медицински одит и на РЗИ-Сливен.

Трябва да се изчакат резултатите от съдебно-медицинската експертиза, за да се прецени има ли връзка между начина на раждане и настъпилите впоследствие усложнения, подчерта д-р Юлия Бянкова.

„Преценката как точно да протече едно раждане е на екипа, който води раждането. Понякога обстоятелствата се променят в рамките на минути и решенията трябва да се взимат много бързо и много отговорно“, посочи тя.

Пред bTV тя разказа, че пациентката постъпила в нейното отделение в деня след раждането с много тежко състояние, с белодробен оток, но без външни наранявания. При прегледа преди раждането било установено, че жената има две придружаващия заболявания.

"Тези случаи са изключително трагични и драматични. Те са трагични за семействата на близките и за тях те не са част от статистиката. Те са трагични и за екипите, които са работили по обгрижването на тези пациентки. Няма лекар, който да нехае дали пациентът му е жив, или не. Това е голяма драма за всеки един лекар - да загуби пациент, още повече когато става дума за родилка", добави д-р Бянкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

21.08 2018 в 03:21

И още неприятни приказки, също непрофесионални. Но за да спре истерията.
Разплаканият баща говореше за натрошени ребра, и синини по гърба.

Не му е трябвало да ходи в моргата, и да гледа аутопсията.
Трупните петна понякога изглеждат като "синини" от удари, но те не са. Натрошените от тежки удари ребра се виждат, но трудно. Зоните на фрагментация като правило са навътре в коша. Неопитен, дезориентиран човек, може да е видял само отворен при аутопсията кош, каквото е свикнал да вижда в касапницата. И понеже това е било дъщеря му ...
Що изобщо са го пуснали там?
И докога фейсбука ще заменя медицината? Лекувайте си се там, помежду си. Що ходите в болниците?

23293

2

Стефан

21.08 2018 в 02:01

Нема ядове. Като начало "стопирай" собствената си глупост.
Не знам какъв е собственият ти опит в ражданията, нито в родилните зали. Моят не е много голям, мотах се в тия болници няма 20 години.
Това, което осополивеният фейсбук приписва на екипа, е налудно. Никаква част, от никой болничен персонал, не е способна да си представи такова, камо ли да го направи.
Не познавам случаят, не съм патолог, и изобщо нямам право на професионално мнение. Но доколкото вече мнозина си позволиха също непрофисионални, то моето е - полудели от скръб хора, неправомерно набеждават екипа.
Разбирам мъката им. А по някое време те ще трябва да разберат собствената си вина. За липсата на медицинско съпровождане на патологичната бременност, и за това че те е трябвало да се грижат за жената през всичките 9 месеца. А не да чакат чудо.

11948

1

зора

20.08 2018 в 10:39

Пак се опитват да замажат случая. Тази толерантност към некадърниците трябва да се стопира.